Покриват кораба до следващия плавателен сезон

След неуспешния опит да заплава и това лято в язовир Копринка корабът-реплика на тракийска птицеглава гемия ще бъде зазимен под навес, който в момента се изработва, видя екип на Пресс тв.

Дървени трупи са изправени околовръст като ограда, а според работници корабът ще получи скоро и покрив.

Припомняме, че в проекта на община Казанлък за изработването на този съд бяха налети 100 000 лева, а инвестиците към нереализираната идея вече пета година явно не секват.

Духовити казанлъчани го нарекоха всъдеход, защото корабът беше потопен за кратко във водата, после пренесен с кран във въздуха на сушата, а нееднократно влачен по стара египетска технология върху дървени трупчета от единия край на плажа до другия.

Преди петилетка идеята беше тракийският боен кораб да е атракция и да прави туристически круизи по язовира.

Последно през август той трябваше да заплава с екипаж от десет курсанти от Висшето военноморско училище във Варна с ръководител капитан III ранг Тодор Коритаров. Преди това кръстената на тракийския цар на Севт III гемия трябваше да почне да пори водите на язовира през септември 2019г, а преди това и през лятото на 2018 г., но не станаха ясни причините за поредицата от отлагане на тази не евтина авантюра.

Днес в язовир Копринка вода за плаване няма, корабът си остана надупчен от пробойни, но ще зимува в дървена барака.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram