Писателят и радиоводещ Петър Краевски ще вземе наградата „Чудомир“ тази година

За 54-и път Фондация Чудомир и вестник „Стършел“ връчват най-старата българска литературна награда – за къс хумористичен разказ на името на Димитър Чорбаджийски – Чудомир. По традиция, това се случва в първия ден на празниците, посветени на писателя, художник и общественик, от чието рождение днес се навършват 133 години. Жури с председател доц. Йордан Евтимов присъди наградата за най-добър български хумористичен разказ, публикуван през 2022 г., на писателя Петър Краевски за разказа „Глобализмът и аз“. Той бе отпечатан през януари миналата година във в. „Стършел“.

Краевски е автор е на осем книги – една с афоризми, две с хумористична поезия, три с поезия, един роман и една с хумористична проза.

Дългогодишен сътрудник е на редакция „Хумор, сатира и забава“ към БНР, „Златният кос“, в. „Стършел“ и др., редактор на сатирични страници в множество печатни медии, главен сценарист на телевизионни предавания, радио водещ. Носител на награди от участието си в национални конкурси.

Наградата „Чудомир“ за хумористичен разказ е учредена през 1969 г. Тя се присъжда всяка година година в рамките на Чудомировите празници, които в община Казанлък започват с рождения ден на писателя – 25 март.

С наградата се отличават живи български творци, участвали в едноименния конкурс за кратък хумористичен или сатиричен разказ през годината.

Връчването на наградата „Чудомир“ и плакета на тазгодишния й носител ще стане на церемония в ЛХМ „Чудомир“ от 16:30 ч.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram