Откриха Есенния салон на местните творци

Годишната представителна изложба на казанлъшките художници може да бъде разгледана в изложбена зала „Иван Милев“ в Културно-информационния център в Казанлък. Експозицията включва произведения на творци от различни полета на изкуството и се организира за поредна година от местната администрация. 

Изложбата представиха директорът на Художествената галерия в Казанлък д-р Пламен Петров и председателят на Съюза на българските художници в Казанлък Росен Дончев, а поздравления за художниците от името на кмета на града Галина Стоянова поднесе Сребра Касева, началник кабинет на кмета в Община Казанлък. 

„Както в една традиционна есенна изложба от този формат, тук можем да видим скулптура, графика, живопис, но бих отбелязал, че в съпоставка с онова, което видяхме в края на пандемията, днес сме в по-голяма цветност и сякаш се завръщаме към онази жизнена сила, която движи артистите“, коментира за БТА д-р Петров. Той изрази мнение, че в настоящата ситуация е много важно, че художниците продължават да работят. По думите му „художниците на Казанлък се справят наистина достойно и достойно отстояват имената на всички онези, които са положили основите на художествения живот не само в Казанлък, а в историята на българското изкуство в началото на 20-и век“. 

„Това е една традиционна изложба, която създадохме преди години, чиято цел е художниците на града да могат да покажат своето творчество пред публиката. Залата е изпълнена с различни творби, обединяващи се от едно име – Казанлък“, посочи Сребра Касева. Тя подчерта, че изложбена зала „Иван Милев“ е място, където местните творци винаги ще имат възможност да показват своите произведения

Събитието се организира всяка година с името „Есенен салон“. Освен него, различното в тазгодишното издание е, че изложбата не е с конкурсен характер. Росен Дончев изрази мнение, че решението експозицията да не се казва „Есенен салон“ е правилно, защото традиционно той се свързва с Париж. 

Експозицията ще остане в зала „Иван Милев“ до 25 ноември. В нея могат да бъдат разгледани творби на Ваня Запрянова, Райна Ненова, Мария Игнатова, Галя Златева, Антон Радулов, Катя Христова, Иван Петров, Велин Дечков, Росен Дончев, Димитриус Пападакис, Румен Петков, Иван Гайдаров, Фикрет Окан, Стефка Стойчева, Апостол Заров, Елеонора Атанасова – Петрова, Христина Кирчева, Георги Димитров, Румен Рачев, Емилия Милчева, Веселина Маринова, Ренина Лекова, Рени Караилиева и Николай Фитков. 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram