Основателят Васил Самарски: Честит празник на Театър „Любомир Кабакчиев“!

По повод 22-та годишнина от основаването на казанлъшкия театър „Любомир Кабакчиев“, неговият създател и пръв директор Васил Самарски поздрави театралите и припомни със снимки моменти от историята на трупата:

„Честит празник на театър „Любомир Кабакчиев“!

Създадохме го с много упоритост и с признателност към традициите на Казанлък, но на онзи Казанлък, който беше аристократично настроен към културата и ценеше високото изкуство. Това се случи през 1998 година. Поздравявам екипа на театъра, че оцелява и днес, въпреки аматьорското управление на Казанлък. Читалище „Искра-1860″ очаква да се завърнете в естествената си среда“, написа Самарски в профила си във Фейсбук.

Най-младият театър в България носи името на актьора Любомир Кабакчиев, роден в Казанлък, и е създаден на 20 октомври 1998 г. като общински театър. Основен двигател за създаването му е Васил Самарски, той е и директор от основаването му до 2005 г. Към момента Самарски е председател на най-голямото читалище у нас – НЧ „Искра 1860“ в Казанлък. Именно сцената и ресурсите на читалището бяха дом за театъра до 2012 г., след което и до днес трупата митарства по различни общински имоти без да има своя подходяща база.

Постът на Васил Самарски във Фейсбук

Част от първата трупа на театър „Любомир Кабакчиев“ в края на 90-тте години

Част от първата трупа на театър „Любомир Кабакчиев“, Казанлък по време на отбелязването на 20-та годишнина на 20 октомври 2018 г.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram