Община Казанлък ще управлява три могилни светилища за още 10 години

Министерският съвет удоволетвори искането на Община Казанлък за предоставяне безвъзмездно за управление три от могилните светилища за още 10 години.

Предмет на решението е имот, намиращ се в гр. Шипка, община Казанлък, представляващ застроен поземлен имот с площ 46 641 кв. м. заедно с находящите се в него недвижими културни ценности – тракийските могилни светилища ,,Шушманец“, ,,Хелвеция“ и „Грифоните“, и построената сграда с площ 100 кв. м.

Дейностите, свързани с опазване на културните ценности и осъществяването на други научни, културни, образователни и туристически дейности ще се извършват в съответствие с изискванията на Закона за културното наследство от Историческия музей-Казанлък.

И трите светилища– „Шушманец“, „Грифоните“ и „Хелвеция“ са част от Казанлъшката долина, съхраняваща артефакти от тракийската цивилизация, наречена от археолога Георги Китов „Долината на тракийските царе“.

„През изминалия десетгодишен период на безвъзмездно управление Община Казанлък е демонстрирала и доказала експертизата си при ефективния маркетинг на културно-историческите обекти и особено внимателно отношение с цел тяхното опазване и съхраняване“- това е изложено в мотивите на Община Казанлък в искането до Министерския съвет за удължаването на срока за управление на тракийските могилни светилища.

През 2005 г. Общината започна да изпълнява Програма за социализация на тракийските гробници и консервация на археологическите находки, чиято крайна цел е пълноценно представяне на цивилизацията на древните траки.

Пресцентър на Община Казанлък

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram