Общината източва бюджета през детските градини?

Децата до седем години имат право да ползват безплатно превозните средства за обществен транспорт за неограничен брой пътувания. Превозен документ се издава от общинските администрации – карта за безплатно пътуване в градския транспорт и билет с нулева стойност в междуселищния. Това предвижда Постановление № 352 на МС от 2011г. за изменение и допълнение на Постановление №66 от 1991 г. за определяне на минимални размери на намаленията на превозните цени по автомобилния транспорт на някои групи граждани“

За да бъде издадена карта, родителят трябва да поеме лично инициативата, да отиде и да подаде заявление до съответната общинска фирма, занимаваща се с транспорт.

Дългогодишни експерти в транспортния бранш, обаче, допускат, че това е начин общините да източват републиканския бюджет. Община Казанлък, вероятно, не прави изключение.

Източването, по всяка вероятност, става по определена схема, разказват познавачи, а в нея са включени детските градини.

Ваденето на карта не е оставено на добрата воля и инициатива на родителите. Всяка година по забавачниците се раздават заявления, а учителките предлагат на родителите да ги попълнят, за да получат за децата си безплатната услуга. Почти няма отказ от попълване на заявление, след като става въпрос за нещо без пари, твърдят назнайващи.

Макар едва 6% да са ползващите обществения транспорт в района по статистика, от тези проценти пък е пренебрежимо минимален този на возещите се деца до 7-годишна възраст, купища заявление заминават от детските градини към общинската фирма „Балканинвест“, отговаряща за транспорта в Казанлъшко. Оттам респективно се издават и купища безплатни карти за децата. Този брой карти общините представят на държавната власт, откъдето се изпращат субсидиите. Няма значение дали реално децата се возят в транспорта, наличието на карта вече е предпоставка за получаване на финанси, които неизвестно къде се дяват. Един от механизмите за засечка на вероятната схема е издаването на нулев билет. Количеството на въпросния билет е нищожно в сравнение с издадените безплатни карти, посочват хора от транспортния бранш.

Малко преди великденските празници по детските градини в община Казанлък доставиха заявленията за попълване за тази година, сигнализираха родители.

Броят на децата в общината до 7 години е около 1 150.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram