Неизвестна снимка на Алеко открива Сома

Докато издирва различни артефакти, свързани с Алеко Константинов и творчеството му за бъдещия музей на Бай Ганьо в Енина, авторът на идеята за експозиция, посветена на литературния персонаж – казанлъчанинът Румен Сомов, попада преди година на неизвестна снимка на писателя.

Фотографията е направена две или три години преди убийството на Алеко и досега не е публикувана. Сниман е от придворния фотограф на цар Фердинанд, за което свидетелства печатът на гърба на фотото. Има и саморъчен надпис от Алеко, който уточнява, че по това време писателят е прокурор.

Сома попада случайно на фотографията и я купува от аукцион.

Продължава попълването на колекцията му от вещи, книги, снимки, свързани с Алеко и Бай Ганьо, тъй като Румен е правнук на прототипа на прочутия литературен герой. Ганьо Сомов е родом от Енина, а именно там преди години Румен закупува стара възрожденска къща, където да подреди музея на знаменития си прародител и неговия автор. Продължава и дооборудването на музея, за съжаление, в последната година хвърчащите цени на строителните материали задържат в известна степен финализирането, сподели за Пресс ТВ Румен Сомов. Въпреки кризата той е решен да материализира идеята и музеят да отвори врати, като започне и да привлича туристи.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram