Радев готов със служебен кабинет, слага жена за премиер

България е изправена пред предсрочни парламентарни избори и нов четвърти по ред служебен кабинет на президента Румен Радев след падането на правителството на Кирил Петков след днешния успешен вот на недоверие в парламента. А следващият кабинет – редовен или служебен ще е 100-ят в българската история след Освобождението.

„Аз съм доказал, че никога не бягам от отговорност. Назначил съм три служебни кабинета и те се справиха“, заяви президентът Румен Радев часове преди да стане ясно, че кабинетът „Петков“ пада.

Все пак държавният глава уточни, че в близките дни и седмици има да се решават много важни предизвикателства от компетенцията на сегашното правителство и на сегашния парламент и те не могат да избягат от тях. Изборите са крайният, екстремният вариант, коментира Румен Радев.

Източници на Lupa.bg твърдят, че този път президентът смятал да изненада партиите като предложи жена за служебен премиер, а именно правния си съветник – уважавания юрист и конституционалист проф. Емилия Друмева. Ако това се случи тя ще бъде вторият премиер жена на България след Ренета Инджова, която също беше служебен министър-председател, назначена от президента Желю Желев.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram