„Нашиятъ Казанлъкъ“ тежи над 2 кг и съдържа 900 безценни снимки

Малко над 2 кг тежи сборникът „Нашиятъ Казанлъкъ“, в който са събрани 900 кадъра от града от периода в края на 19 век до 60-те години на 20 век. Обемистият албум е издание на Музея по фотографията и аудиовизуалните изкуства и ще бъде представен идния понеделник, 22 май.

„Няколко години работа отне подготовката на уникалното издание“, коментира директорът на музея инж. Стефан Папукчиев. „280 души дариха фотографии от домашните си колекции, разположихме ги върху 520 страници, постъпиха повече от 5 000 снимки, от които селекционирахме 900“, уточни инж. Папукчиев.

Той разказа, че са положили много усилия да уточнят къде точно е правена всяка една снимка.

„Нашиятъ Казанлъкъ“ предлага визуална разходка из стария Казанлък – той е своеобразен пътеводител из улиците на града с несъществуващи вече сгради.

Началната снимка е на разкопките на селище от неолита, намиращи се на територията на фабрика „България“.

„Това доказва, че Казанлък е на 6 000 години“, посочва инж. Папукчиев и разказва, че в албума могат да бъдат видени аероснимки на парка „Розариум“, който през 1927 г. е съдържал колодрум и тенис корт. Сборникът съдържа и стари карти на града, непубликувани досега снимки и куриозни кадри. Заглавната снимка е взета от вехто издание, което открили музейните работници по време на подготовката на „Нашиятъ Казанлъкъ“.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

2 thoughts on “„Нашиятъ Казанлъкъ“ тежи над 2 кг и съдържа 900 безценни снимки

  1. Поздравления за неуморния изследователски труд.

  2. Браво! Градът ще те запомни с него и ще ти бъде благодарен с чувство , каквото изпитва към Чудомир!

Comments are closed.