Националната премиера на книга за Йовков бе в музея на приятеля му Чудомир (видео)

Националната премиера на книгата на акад. Иван Радев „Самосъздаването на белетриста“ бе в Казанлък – едно от събитията в тазгодишните Чудомирови празници. Представянето на посветена на творчеството на Йордан Йовков книга е приносът към празниците на Националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа“, чийто екип бе организатор на премиерата.

Последната творба на видния филолог и историк акад. Радев, който не доживя издаването й, бе представена от дъщеря му доц. Ния Радева. На премиерата присъства и съпругата на академика – проф. Пенка Радева. И двете преподават във ВТУ.

Архивът на Йордан Йовков е предаден на акад. Радев от видния литературен критик Симеон Султанов. Така той започва да работи върху него.

„Последните 10-12 години той беше решил да работи основно документално. Представяше документи и факти. Йовков има по четири редакции на произведенията си – първите са писани с молив и доста нечетливо, но последната е с хубав почерк и писана с мастило“, поясни доц. Радева.

Директорът на НПМ „Шипка-Бузлуджа“ д-р Чавдар Ангелов, модериращ срещата, напомни, че Чудомир и Йовков са били приятели и е съвсем логично националната премиера на „Йордан Йовков. Самосъздаването на белетриста“ да е в Казанлък в Музей „Чудомир“.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram