Напусна ни Стефан Дамянов. Поклон!

Новината съобщи кметът на Община Казанлък Галина Стоянова от личния си профил. През май той трябваше да навърши 85 години.

НАПУСНА НИ СТЕФАН ДАМЯНОВ!

ОСТАВИ ИМЕТО СИ В ИНДУСТРИЯТА И МЕСТНОТО САМОУПРАВЛЕНИЕ НА КАЗАНЛЪК!

СВЕТЪЛ ДА Е ПЪТЯТ МУ!

НАУЧИХ МНОГО ОТ НЕГО, БЛАГОДАРЯ МУ!

ПОКЛОН!

Стефан Дамянов беше начело на общината от 2003 до 2011 г., когато бе наследен именно от Галина Стоянова.

От Община Казанлък поясняват, че „в годините на своето управление той положи основите на европейския облик на Казанлък и нито за миг не престана да мисли, работи и помага за развитието на града и населените ни места. Стефан Дамянов беше изключителен визионер със собствен почерк в това, което правеше. Неговите далновидност и перспективност го отличаваха от мнозина. Той беше и ще остане изключително авторитетна личност, дълбоко свързана с нашата община. Човек с огромна енергия и всеотдайност, с които работеше и милееше за Казанлък“.

Поклонението ще се състои на 16.02.2023 г. (четвъртък) на ул. „Искра” 4 в зала „Иван Милев” от 11:00 ч. до 13:00 ч.

В 13:30 ч. ще бъде опелото пред Ритуалната зала в Гробищен парк – Казанлък.

Дамянов ще остане в историята на Казанлък с няколко факта от своето управление. По неговото управление бе променен облика на града. Извършена бе реконструкция на централния площад „Севтополис“.

Дамянов промени изцяло и площадното пространство пред ЖП гарата на Казанлък.

Едно от най-големите постижения на Дамянов, което бе плод на няколкогодишни преговори и което до ден днешен има пряко отражение върху казанлъшкия бизнес е газификацията на Казанлък.

По времето на Дамянов, бяха извършени и част от знаковите открития в долината на траките. Счита се, че е негова заслуга оставането на златния венец от гробницата на Севт III  в казанлъшкия музей „Искра“, както и част от другите артефакти от гробницата. Тогава бе извършена и реконструкцията на могилата „Голямата Косматка“.

Той завършва висшето си образование в Тулския политехнически институт в Русия. Бил е директор на завод „Арсенал“ АД, „Балканкар“, ДСО „Металолеене“, „Мадара“ в Шумен, Завода за дизелови двигатели във Варна и други български предприятия.

През 2001 г. става председател на фондация „Българска роза“. На местните избори през 2007 г. е подкрепен за втори мандат от НДСВ, ДПС, БСП и други партии. Печели убедително изборите за кмет на общината с 83,4 % от гласовете.

Поклон пред светлата му памет!

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram