Награждават учениците в Първия конкурс за есе в памет на Веселин Стоянов

Най-добрите ученически есета на тема „Рисувана мечта за полет“ в Първия конкурс за есе в памет на казанлъшкия белетрист Веселин Стоянов ще бъдат обявени и премирани идния понеделник, 12 юни, в Музей „Ахинора“ в Казанлък, от 13:00 часа.

В конкурса се включиха ученици от гимназиалния курс на всички казанлъшки училища, трима от тях, селекционирани от жури с председател Иван Гранитски, ще получат парични премии. Носителят на първата награда ще получи премия в размер на 450 лева за учебната 2023/24 година, вторият – 200 лева, а третия – 100 лева. Всички участници ще получат плакет, диплом и сборника „Силуети пред огледалото“ на Веселин Стоянов.

Конкурсът в памет на писателя и журналист Веселин Стоянов се организира за първи път от Издателство „Захарий Стоянов“ с директор Иван Гранитски и от казанлъшката командерия „Свети Пророк Илия“, част от Ордена на рицарите тамплиери от Йерусалим, Велик приорат – България.

Веселин Стоянов ни напусна на 5 март 2014 г. едва на 56 години, той бе първият главен редактор на казанлъшкия вестник вестник „Седмица“ и кореспондент на „24 часа“, журналистическата му работа е позната още от вестниците „Искра“ и „Бузлуджа“, радио „Вис виталис“. 

Плод на писателския му талант са два романа, три пиеси, десетки разкази и есета. Произведенията му са награждавани многократно. Книгата му „Забравената уговорка с Бога“ е отличена с премия от Фондация „Чудомир“. Пиесата му „Истинската история на Мона Лиза“ е носител на наградата на Съюза на българските писатели за 2007, а за романа „Аутопсия на тялото“ (публикуван на македонски и на сръбски) е носител на годишната награда на Съюза на писателите за 2008 г.

Романът „Моделът и неговият художник“ на Веселин Стоянов е характеризиран от самия него като седем ескиза към един портрет. В него той разгръща пред читателя историята на прочутата картина на Иван Милев „Ахинора” на фона на провинциалния градец К. и избухналата любов между художника и красивата Анна Орозова.

Именно афинитетът на белетриста към творчеството и житейския път на художника Иван Милев, е причината награждаването на учениците да е в новооткрития Музей „Ахинора“, който единствен по рода си, посветен на една картина.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram