Наградата на Фондация „Васил Самарски“ на Фестивала „Театрални искри“ отпътува към морето

Наградата на Фондация „Васил Самарски” във Втория национален фестивал на детско-юношеското театрално изкуство „Театрални искри“ получи Георги Атанасов – ръководител на Детска театрална студия при НЧ „Яна Лъскова – 1905“ в Несебър, за спектакъла „Пътуващата луна“. Тя бе връчена от председателката на УС на Фондацията Славка Самарска по време на официалната церемония по закриването на фестивала, организиран от НЧ „Искра“ и провеждан под патронажа на кмета на Община Казанлък Галина Стоянова.

Фестивалът е финансово подкрепен от Фондация „Лъчезар Цоцорков“, подкрепяща развитието на млади таланти и публики и поощряваща културни проекти, осъществявани в партньорство с читалища и местната общност.

Партньори на „Театрални искри” са НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”, Театър „Любомир Кабакчиев” и Фондация „Васил Самарски”.

Параскева Джукелова бе председател на журито на фестивала, в който се изявиха 20 формации от цялата страна в четири фестивални дни. Тя от дълги години е част от трупата на Народен театър „Иван Вазов”.

Другите членове на журито са Милена Мавродинова и Димитър Стефанов. И двамата добре познати на театралната публика в Казанлък. Милена Мавродинова е куклен режисьор, работи в ДКТ „Иван Радоев”, Плевен. Председател на журито в първото издание на „Театрални искри“. Димитър Стефанов е актьор, режисьор и преподавател в Национална академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов“.

Фондация, чийто патрон е Васил Самарски – създателят на казанлъшкия професионален театър, е учредена с идеята създаденото от него в сферата на културата и изкуството да продължи да се развива и светлата му памет да бъде съхранена за поколенията.

Сред дейностите на Фондацията са подкрепата и организацията на активности в областта на театралното изкуство, подпомагане и насърчаване на дарителството и дарителските традиции, подпомагане на личностната реализация на млади хора, които имат интереси в театъра, утвърждаване на духовни и културни ценности и на цялостно интелектуалното и творческо усъвършенстване.

Фондацията получи от екипа на фестивала благодарствена грамота за оказаната подкрепа в мисията за опазване и развитие на театралното изкуство. Грамотата бе връчена на Славска Самарска от творческия директор на „Театрални искри“ Лъчезар Йорданов.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram