Музикални титани от световна величина плениха казанлъшката публика (видео)

С продължителни овации, възгласи „Браво!“ и бис възнагради благодарната казанлъшка публика великолепния концерт, който й поднесоха една от най-ярките звезди на световния музикален небосклон цигуларят Светлин Русев, блестящият владетел на диригентската палка Максим Ешкенази и оркестърът на „Академия Роза“ от 33-ма млади музиканти от всички краища на страната.

Концертът в парка „Розариум“ в Казанлък в сряда вечер бе рядък празник за ценителите на класическата музика и според познавачите той е най-значимото музикално събитие в Града на розите тази година с участието на виртуозите от планетарен мащаб.

Събитието стана възможно благодарение на Пламен Николов –  генерален директор на Есетере България и Terra Roza, базирана в подножието на град Шипка. Той основава  „Aкадемия Роза“ през 2021 г. с амбицията ежегодно да предоставя сцена за изява на млади хора, посветили таланта си на класическата музика. И в третото издание амбицията е факт. Нещо повече – артистичният директор на Академията, харизматичният диригент маестро Максим Ешкенази, който дирижира Оркестър Pacific Symphony в САЩ, вече трета година напътства музикантите и възнамерява да продължава, а към проекта тази година бе приобщен и маестро Светлин Русев. И двамата виртуози специално дойдоха край Шипка от чужбина, за да подкрепят младите хора.

Увеличен е и броят на инструменталистите през тази година, които имаха възможността за поредица от майсторски класове с двамата маестро. Подбрани след прослушване са 33-ма млади музиканти, като вече има и изпълнители на ударни и духови инструменти.

От 8 до 17 август 2023 г. момчета и момичета от музикални училища в страната и чужбина имаха възможност да свирят подбрани класически произведения под ръководството на маестро Максим Ешкенази. По време на престоя си в музикалната академия те бяха напътствани и от именити музиканти и педагози от Щатскапеле-Берлин, Софийска и Варненска филхармония, в двата концерта – в Шипка и Казанлък, последвали мастер класа, солист на оркестъра бе знаменитият Светлин Русев.

За първи път в Казанлък звуча Симфония №8 от Лудвиг ван Бетовен, оркестърът изпълни и Бетовеновата увертюра „Кориолан“ оп. 62, а в концерта за цигулка и оркестър от Феликс Менделсон Бартолди в ми минор, солист бе Светлин Русев. Маестрото, който свири за първи път в Казанлък, бе извикан на бис и изпълни фрагмент от творчеството на Николо Паганини.

В града, където Емануил Манолов композира първата българска опера „Сиромахкния“, публиката снощи посрещна с възторг музикалното събитие и показа, че в Казанлък поклонниците на високото изкуство са достойни за уважение и заслужават звездното турне.     

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram