Мерена реч на български и английски звуча в Музей „Ахинора“ (видео+снимки)

Поезия на автори от цял свят пред прочутата Иван-Милева „Ахинора“ слушаха в Деня на влюбените казанлъчани, избрали соарето с чаша уханно вино в единствения в света музей на една картина. Поетесата Гергана Атанасова, по нейно признание, за първи път влезе в ролята на четец, тъй като досега е представяла само свои стихове пред публика.

Свои опити в мерена реч сподели преподавателката в Художествената гимназия в Казанлък Деница Добрева, а екскурзоводът в Музей „Ахинора“ Джоана Брадшоу се включи със стихове на английски.

Всеки посетител изтегли стих на известен поет, който да подари на любимия човек. И Джоана, и колежката ѝ Мария Танева с охота разказваха за това как са открили ароматното вино „Ахинора“, чийто бял вариант ухае на теменуги, както е в „Сказание за Ахинора“ на Николай Райнов, а от винарската изба веднага изразили готовност да дарят за поетичната вечер на 14 февруари в Казанлък.

През целия ден влюбените можеха да запечатат на снимка целувките си пред смарагдовите очи на Ахинора.

„Влюбени в изкуството“ бе надсловът на събитията на 14 февруари на Художествена галерия – Казанлък, чийто филиал е Музей „Ахинора“. В централната сграда бе изложена скулптурата „Целувка“ на Христо Песев. Няколко десетки влюбени двойки се възползваха и споделите любовта си със снимка пред пластиката.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram