Маестро Ешкенази ще дирижира Моцарт, Григ и Щраус в Шипка

Второ издание на „Лятна музикална академия“, организирана от фондация „Академия Роза“, ще се състои в град Шипка от 7 до 16 август. Това съобщиха за БТА от екипа на НПО-то.

В тазгодишното издание на формата млади момчета и момичета, възпитаници на музикални училища от България, Германия, Македония, Русия и Украйна ще репетират избрани творби от различни епохи. Те ще бъдат напътствани от именити музиканти и педагози от „Щатскапеле“ – Берлин, от Софийската и Варненската филхармонии, а диригент ще бъде Максим Ешкенази. 

Наученото по време на едноседмичната академия ще бъде представено пред публика на два концерта. Първият от тях ще се състои на 15 август на централния площад в град Шипка, а вторият – на 16 август в парк „Тюлбето“ в Казанлък. Началният час на концертите е 20:30 часа, а входът е свободен. В музикалната програма са включени произведенията „Симфония“ номер 40 на Волфганг Амадеус Моцарт, Сюита за струнни инструменти „Холберг“ в три части на Едвард Григ и „Серенада за духови инструменти“, ор.7 на Рихард Щраус, уточни Цветанова. 

Участниците в академията са избрани от експертно жури в конкурс, в който са взели участие ученици от осми до 12 клас в музикални училища и школи в цялата страна. Лауреати за 2022 година са над 25 млади музиканти от специалности кларинет, обой, фагот, флейта, валдхорна, цигулка, виола и контрабас.

Фондация „Академия Роза“ е създадена през 2021 година от Пламен Николов, генерален директор на дестилерии за етерични масла „Есетере България“ в град Добрич и „Тера Роза“ в град Шипка, а средствата са осигурени от „Есетере“, американската фондация „dōTERRA Healing Hands Foundation“ и от частни дарения. Мисията на организацията е да даде шанс за изява на млади музиканти от страната и чужбина, да направи класическата музика по-достъпна за хората в малките градове, както и да поощри развитието на културния туризъм в района. Желанието на Пламен Николов е събитието да се превърне в ежегодна сцена за изява на талантливи, млади музиканти.

БТА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram