Културологът Владия Михайлова: Тепърва ще чуваме много за Художествена галерия – Казанлък (видео)

„Тепърва ще се чува за Художествена галерия – Казанлък“, категорична е културологът Владия Михайлова, която гостува в Града на розите с лекция на тема „Съвременното изкуство (в България) – историческо време и процеси“ в платформата „Събота в галерията“ на културната институция. миналата събота.

„Много се радвам, че вече в Художествена галерия – Казанлък е основан фонд за съвременно изкуство – нещо, което е изключително важно“, коментира за Пресс ТВ Владия Михайлова.

Тя очарована от промяната в Галерията и сподели задоволството си:

„Транспарентните врата на фондохранилището, много добрата организация на пространството – накъдето човек да се обърне, вижда, че хората знаят какво искат да постигнат в това пространство. Има интересни изложби и вярвам, че тепърва ще научаваме повече за дейността на Галерията и много се радвам, че е основан фонд за съвременно изкуство – нещо, което е изключително важно. Има огромно поле за творчество по отношение на тази колекция, за осмислянето на това – какво представлява една колекция на съвременно изкуство и то именно в Казанлък. Сигурна съм, че има автори в региона, сигурна съм, че има много места, които могат да бъдат преоткрити – било то като творчески пространства, било то като като авторства. Също така предизвикателство е и това да се свърже съвременното изкуство със съществуващата колекция, да се интегрира, да се покажат невидимите връзки, да се създадат нови разкази между произведенията. Това са много важни неща и те променят живота на институцията и вярвам, че една колекция в институция, която не е национална, така да кажа, има интересната свобода да я прави по-близо до общността и хората, които са непосредствено около нея“.

Припомняме, че в края на 2023 г., след почти 17-годишно прекъсване, екипът на Художествена галерия – Казанлък реализира първата си откупка на художествена творба за колекцията на институцията. С нея се полагат основите на натрупването на фонд „Съвременно изкуство“. Художествена галерия – Казанлък е третата в страната, която създава фонд „Съвременно изкуство“ след Софийска градска художествена галерия, където фондът е учреден през 2007 г., и Русенската галерия.

Под инвентарен №1 в новосъздадения фонд влезе една изключително обсъждана творба, едно присъствия на България в рамките на Венецианското биенале, по-точно първото официално държавно легитимирано участие на страната ни през 2019 г., когато беше селектиран проектът на куратора Вера Млечевска, в който тя покани и колаборира, допълни един към друг посоката на мислене и разсъждение на Рада Букова и Лазар Лютаков. Фрагмент от онова, което показахме във Венеция през 2019 г., откупихме. Работата се нарича „Малкият павилион“ и фактът, че е видяна от повече от 200 000 души, преминали през павилиона, я прави символна“, уточни д-р Пламен Петров – директор на Художествена галерия – Казанлък.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram