„Крива нива“ с ново име окупира Шипка

6 дка с маслодайна роза и други 3 дка с висока растителност ще отглежда край Шипка разградската фирма „Крива нива“, прекръстена миналата година на „Терра роза“ ЕООД и преместена в Добрич. Насажденията ще са част от „Атракционен парк на розата и розовото масло“, който инвеститорът и съуправител на „Терра роза“ Пламен Николов е обявил, че ще изгражда.

За намерението му става ясно от сайта на община Казанлък, където е публикувано искане за оценка за въздействие върху околната среда, за да издълбае фирмата кладенец за поливане на розите и другите растения.

Така се разбира, че Шипка ще се сдобие с атракцион с рози, изграждан от фирмата от Добрич.

Едноличен собственик на капитала на „Терра роза“ ЕООД, бивше „Крива нива“, регистрирано в Разград, днес е „Есетере България ЕООД“. Съуправители на това дружество са гражданите на САЩ Матю Рийд, Тейлър Макей, Мейсън Мак Гин, Тимъти Валънтайнър, Шон Пойнтър и добричлията Пламен Николов.

От своя страна едноличен собственик на капитала на „Есетере България ЕООД“ е „доТера Ентърпрайзис” – чуждестранно юридическо лице, регистрирано в Люксембург. Представителите на това юридическо лице, чрез които се упражнява пряк контрол са още дузина американци.

Към момента няма информация какъв точно атракцион ще бъде строен край Шипка, но е ясно от искането на „Терра роза“ за ОВОС за сондирането на кладенец, че ще се ползва и питейна вода. За атракциона тя ще бъде почерпена от водопровода на казанлъшкото село Шейново, декларирал е Пламен Николов в искането си до РИОСВ.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram