Компостиращата станция на Община Казанлък осигури 130 тона биотор за нуждите на озеленяването – Видео и Снимки

От Община Казанлък призовават гражданите за тяхното активно участие и съдействие при изхвърляне на този вид отпадък за компостиране.

Със 130 тона биотор, произведена от компостиращата станция на Община Казанлък, ще бъдат наторени цветните градините, алеи и зелените площи в община Казанлък. Това ще се превърне в полезна практика, благодарение на Направление „Озеленяване“ при Общинското предприятие по комунални дейности и поддръжка на инфраструктурата, което отговаря за управление, стопанисване и експлоатация на това съоръжение. Занапред няма да се налага за закупуваме изкуствени торове за нуждите на общината, а ще разчитаме на произведеното от компостиращата станция, съобщи Теменужка Люцканова, която е директор на Общинското предприятие. Разширение на площадката, която се намира край Казанлък, и произвеждане годишно на 2 хиляди тона биоразградим отпадък е амбициозната цел, която си поставя Община Казанлък и ръководителят на ОП „КД и ПИС“ за следващата една година.

Компостиращата станция е собственост на Община Казанлък, като разрешението за строеж на площадката за открито компостиране е от 2017 г. От 2018 до 2020 г. тя се стопанисва от външна фирма. От октомври 2021 г. Община Казанлък подава заявление за регистрация и издаване на регистрационен документ за извършване на дейности по третиране на отпадъци. Самата станция се разпростира върху над 14 декара, със застроена площ и открита площадка за аеробно компостиране. От 2022 г. с решение на Общинския съвет в Казанлък дейностите вече са предоставени на Направление „Озеленяване“ при Общинското предприятие по комунални дейности и поддръжка на инфраструктурата за управление, стопанисване и експлоатация на площадката.

„Ако всичкия зелен отпадък на Община Казанлък се събираше на това място, то тогава щяхме да имаме възможност за компостиране в много по-големи количества“, заявява Теменужка Люцканова. В момента една голяма част от него се похабява, тъй като този вид боклук от домовете на гражданите се изхвърля в контейнерите като битов отпадък.

„А тук, където можем да произведем нашата биотор и да подхранваме зелените и тревни площи, се лишаваме от тази възможност“, посочи Люцканова. Апелът й към гражданите на община Казанлък е да не изхвърлят този вид отпадък, който може да се разгради и използва за нуждите на наторяването. Ако не бъде използван в личните стопанства, то той има възможност да се събира с помощта на специализирани автомобили, които ще извозват отпадъците до площадката за аеробно компостиране край Казанлък в местността „Каракос“.

Материалът, с който започва наторяването на цветните градинки в града, е изключително ценен и богат да полезни минерали за растенията. Той е получен от разградената листна и тревна маса, шредиран материал, плодове и зеленчуци, които са били изхвърлени в специални контейнери, предоставени на борсите и тържищата от Община Казанлък.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

One thought on “Компостиращата станция на Община Казанлък осигури 130 тона биотор за нуждите на озеленяването – Видео и Снимки

  1. Ако има в излишък, защо да не продават.

Comments are closed.