Кои са били Царица Роза преди 50, 40, 30, 20, 10 години?

Един от най-значимите символи на Празника, посветен на розата в Казанлък, е Царица Роза.

Всяка година на конкурс тя бива избирана сред абитуриентките на града. Традицията на кастингите води началото си от 1970 г., а дотогава градът в празничните дни е имал царици, начело на карнавалното шествие, които са били посочвани от организаторите на Празника на розата.

Изборът на Царицата е едно от вълненията на казанлъчани. Всяка година с огромно внимание поданиците й проследяват конкурса. Тя получава короната си на специална церемония, а през времето на Празника има различни задължения и ангажименти. Царицата предвожда празничното шествие, участва в ритуалите розобер и розоварене, придружава гостуващите делегации.

Макар и само за една година Царицата получава символична власт в може би едно от най-красивите кътчета на света – Казанлък, който почита маслодайната роза с празник в началото на юни.

Кои са били Царица Роза през 1972, 1982, 1992, 2002 и 2012 г. припомняме тук:

1972 г.

Мария Раевска е избрана за Царица Роза през 1972 година. Тя е абитуриентка от т.нар. тогава Първа гимназия „Никола Вапцаров“. Коронованата Мария става инженер-химик и досега живее в столицата.

1982 г.

Таня Мънкова получава короната на Царица Роза в Казанлък през 1982 г. Тя завършва Математическата гимназия, а после избира Техническия университет в Пловдив. Дълги години работи като банкер в Града на розите.

1992 г.

Надежда Чакърова е изборът на журито за Царица Роза през тази година. Тя е абитуриентка от училище „Българска роза“. Живее от дълги години в София.

2002 г.

Царицата се казва Християна Павлова. Тя завършва ХГ „Св. св. Кирил и Методий“. Повече от десетилетие живее и работи във Великобритания със семейството си.

2012 г.

През тази година Царица Роза става Нели Славова. Абитуриентка е от ХГ “Св. св .Кирил и Методий“. Живее и работи в Казанлък, омъжена е.  

Нели е в срдеата на снимката, отляво й е подгласничката Миглена Георгиева, а отдясно Ивона Балъкчиева.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram