Кметицата кръщава на Иван Милев бивш склад на „Искра“4?

Малката зала на Културно-информационния център на ул. „Искра” 4 да носи името на художника Иван Милев, иска кметицата от общинския съвет в Казанлък. Предложението задната част от експозиционната площ в помещението да бъде кръстена на родения в Казанлък живописец е на членовете на Съюза на българските художници /СБХ/ в града, чийто председател е Росен Дончев. За целта било внесено писмо в община Казанлък от членовете на местната структура на Съюза, личи от сайта на казанлъшкия парламент, където е депозирано искането.

Според кмета Галя Стоянова „предложението на творческото сдружение е актуално и необходимо“. Тя посочва в докладната до местния парламент, че „Казанлък отдавна е припознат като „Град на художници” с ярки имена в изобразителното
изкуство. Един от най-емблематичните и разпознаваеми български художници от нашия град е Иван Милев. Неговото наследство и творби са високо ценени и всепризнати. Ето защо предлагам малката зала в Културно-информационен център на ул. „Искра” 4 да носи името „Иван Милев”, а пространството в нея да бъде предоставено на съвременните му наследници
СБХ – Казанлък“.

Пресс ТВ припомня, че предложението на кметицата задната заличка на ул.“Искра“ 4 с големина на хол в обикновен казанлъшки апартамент, служила доскоро като килер на отдела за култура, да бъде именувана на Иван Милев, идва в момент, когато местната власт няма никакво отношение и действия по казуса с единствените останали стенописи на художника в родния му град. Фреските се намират в частен дом – Стоян-Стайновата къща, обявен за продан през февруари. Ако общината и държавата не се намесят, има опасност монументалното творчество на Иван Милев да бъде загубено завинаги за казанлъчани и за духовното наследтво на страната.

За девет месеца властта в Града на стоте художници не успя да инициира нищо за съхраняване на стенописите, но измисли да кръсти бившия склад на определяния за „най-българския художник“, както стана ясно с подтика на местната организация на СБХ.

Като пълен оксиморон определя предложението за именуване част от творческия елит на Казанлък – „високо ценени и всепризанти“ творбите на Иван Милев продължават да са в риск, но засугите му, според кметицата, е редно да бъдат почетени с табелка в задната част на изложбева зала.

Предложението на казанлъшката кметица

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram