Казанлъчанка е Студент на годината на СУ „Св. Климент Охридски“

Студент на годината на Софийския университет за 2021-2022 академична година е Десислава Глушкова. Тя получи наградата си от ректора проф. Анастас Герджиков на специална церемония.

Десислава Глушкова е от Казанлък. Тя е от Факултета по химия и фармация още като студент има заявките да бъде световен учен.

Десислава е студент-кръжочник към Катедра по инженерна химия и фармацевтично инженерство във Факултета по химия и фармация. Независимо, че провежда експерименти с високоспециализирана апаратура за разсейване на рентгенови лъчи, участва в проекти с европейско и национално финансиране (COST Action и проект ВИХРЕН, финансиран от МОН), участва в изпълнението на 5 научни проекта за провеждане на измервания в синхротронни комплекси (специализирани източници на рентгеново лъчение) в Италия и Франция.

Има 4 публикувани статии в списания с импакт фактор. Завършва средното си образование с отличен успех в Профилирана природоматематическа гимназия „Никола Обрешков“, гр. Казанлък. Завършва бакалавърската си степен във Факултета по химия и фармация, специалност „Инженерна химия и съвременни материали“, като тема на дипломната й работа е „Получаване на наночастици чрез полиморфни превръщания в триглицериди“, а средният ѝ успех е отличен 6. В момента изучава магистърска програма „Инженерна химия и съвременни материали“, програма „Дисперсни системи в химичните технологии“.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram