Казанлъчанин оглавява политическия кабинет на МО

Полковник (о.з.) Добромир Тотев ще е началник на политическия кабинет на военния министър, стана ясно днес. Министърът на отбраната Тодор Тагарев представи своя екип, сред който е и казанлъчанинът.

Полк. Тотев е роден на 22 август 1957 г. в гр. Казанлък. В родния си град завършва Математическа гимназия (1975 г.), след което последователно завършва ВВУАПВО „П. Волов” в Шумен през 1980 г. с профил „Радио технически войски”, ВА „Г.С.Раковски” (1991 г.) – профил „Автоматизация на управлението на войските” и УНСС – София, с магистърска степен по икономика на сигурността и отбраната.
Полковник (о.з.) Тотев е доктор по научна специалност „Икономика и управление” с тема на дисертацията „Усъвършенстване на технологията за програмно управление на ресурсите за отбрана”. Той има завършен курс за управление на отбранителните ресурси в Института за управление на отбранителните ресурси в Монтарей, Калифорния, САЩ и е завършил Колежа на
НАТО по отбраната в Рим, Италия.
В своята военна кариера полковник (о.з.) Тотев преминава последователно през длъжностите: Старши техник на РЛС, Старши техник в контролно-ремонтна аварийна служба, Началник Контролно измервателна лаборатория, Старши алгоритмист в изчислителен център на ВВС, Старши помощник в управление “РАВ и РЛТ” – ГЩ, Началник направление „Анализ на отбранителните
способности” УЛС – ГЩ, Началник отдел „Програмиране и анализ на отбранителните ресурси” в ДПО – МО, Заместник-директор на дирекция „Отбранителна политика и планиране” – МО и Директор на дирекция „Планиране, програмиране и бюджет” – МО.
В периода 2013-2017 г. той е избран за Постоянен секретар на отбраната.
Полковник (о.з.) Добромир Тотев е бил повече от две години военен експерт в Постоянното представителство на Р България в ООН, Организацията за сътрудничество и сигурност в Европа и други международни организации във Виена, Австрия, а през периода 2013-2014 г. е ръководител на проекта „Изграждане на информационна система за предоставяне на публичен достъп до
пространствените данни и услуги на МО” – проектът, осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Административен капацитет“ (ОПАК), съфинансирана от Европейския съюз.
Полковник (о.з.) Тотев е бил 4 години Национален представител в Борда на НАТО по „Планиране и управление на отбранителните ресурси“ а през периода 2013-2017 г. – Национален директор по въоръженията.
За постигнати високи резултати и професионални заслуги е награждаван многократно – с лично оръжие – пистолет, нагръдни знаци „За вярна служба под знамената – втора степен”, „България – НАТО – втора степен” и „Свети Георги – първа степен”.
Владее английски и руски език.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram