ИТН: Смешните 0,5% от Бюджет ‘2024 на Община Казанлък са за спорт

„За първи път се приема бюджет и инвестиционна програма анблок на едно заседание“, каза общинският съветник от ПП „Има такъв народ“ /ИТН/ Живка Железова, коментирайки на нарочна пресконференция Бюджет ‘2024 на Община Казанлък. Тя допълни и че документът от 80 страници се е разглеждал в комисиите на Общинския съвет едва за час-час и половина, което не е достатъчно.

Според Железова в приходната част има пера, които не са променени през последните 3 години, а това са средства за уязвими групи. Като икономист тя изрази съмнение, че няма да бъдат изпълнени някои приходи, като например 426 935 лв. от търговската дейност на туристическия комплекс „Светът на траките“, който Общината дотира тази година със 190 000 лева.

„Светът на траките“ е изпълнен по проект, финансирани с европейски пари, чийто общ бюджет вече достигнал 9,66 млн. лв., но е обслужвани с бюджетни средства, т.е. с парите на хората. Това не е целесъобразно“, коментира Живка Железова.

Съветничката от ИТН голяма тежест има перо от 1 800 000 лева за зацветяване. „Ние предложихме да бъде насадена трайна растителност, вместо на всеки три месеца да засаждат нови цветя и това да тежи на бюджета, но предложението ни бе отхвърлено, както и всички други наши 23 предложения“, посочи Железова.

Тя коментира и отделените 300 000 лева за международна дейност като неясно точно за какво ще бъдат разходвани. Железова намира за напълно недостатъчни 13 млн. лева за реконструкция на Колодрума и изграждане на многофункционална зала и предполага, че ще се наложи дофинансиране отново от бюджета.

Николай Колев, общински съветник също от ИТН, уточни, че за спорт в общинския бюджет в размер на 117 230 000 лева са отделени едва 0,5% и ги определи като „смешни“. Тази година те са със 100 000 лева по-малко, което означава, че на спортните клубове ще бъдат разпределени 210 000 лева.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram