Изборите за 45-то Народно събрание на 4 април

Парламентарните избори през 2021 година ще се проведат на 4 април. Това обяви държавния глава Румен Радев в обръщение към гражданите. Тези избори ще са съдбовни на фона на бедствия и пандемия, посочи Румен Радев и разкритикува неподготвеността на властта и институциите за провеждане на тези избори. 

Въпросите са повече от отговорите, посочи държавният глава и призова здравните власти да посочат ясни мерки за гарантиране на безопасни правила. 

Припомняме, въпреки че датата за изборите се очерта като основен проблем в публичното пространство, консултациите си президентът Румен Радев не свика с конкретно посочване на тази цел. Самите консултации преминаха и наложиха други теми за разискване, включително и технологията на изборния процес – машинният вот, видеонаблюдението в секциите, гласуването на карантинираните български граждани и др.

Консултациите обаче бяха белязани от редица изречени обвинения между политическите лидери и Румен Радев, като градусът на напрежението се повиши сериозно в началото между държавния глава и ГЕРБ и завърши с обвинението, изречено от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, че Румен Радев, че участва във внушенията, с които подкопава доверието изобщо в изборния процес.

На 7 декември 2020 г. президентът Румен Радев призова изборите да се проведат в срок и спомена датата 28 март. След това се разрази спор между президента и премиера фиксирана или не е датата на изборите, като Бойко Борисов настоя на „казана дума, хвърлен камък“ и попита кой диктува датата на изборите на президента.

Консултациите за провеждане на избори в условия на пандемия при държавния глава започнаха в първите дни на януари месец със среща със здравните власти – здравния министър Костадин Ангелов, главния здравен инспектор Ангел Кунчев и шефа на ваксинационния щаб Красимир Гигов. Румен Радев разговаря след това и със здравни експерти.

На 7 януари Радев се консултира с Обществения съвет към ЦИК за предстоящите избори. След това се срещна с кметове, а разговаря и с Националното сдружение на общините в България. Консултации бяха направени и с Централната избирателна комисия.

След това Румен Радев продължи с извънпарламентарните партии: „Има такъв народ“„Демократична България“, „Изправи се.БГ“ и Отровното трио.

На следващия ден президентът се срещна и с „Републиканци за България“, АБВ и ПП МИР.

Държавният глава разговаря онлайн и с представители на общностите ни в чужбина.

Последна, на 13 януари, Румен Радев беше срещата с представители на ръководствата на политическите партии „Движение 21“, „Движение България на гражданите“ и „Волт“.

Консултациите с БСП започнаха със заявка от лидерът на БСП Корнелия Нинова, че няма конфликт между партията и президента. По отношение на изборите тя заяви, че машинното гласуване е една от гаранциите, че изборите ще бъдат честни.

Според лидера на „Воля“ Веселин Марешки консултациите са закъснели, а президентът проявил некомпетентност или страх за датата на изборите.

От ДПС обявиха, че ще дадат своя принос, ако в Народното събрание има нужния диалог. Карадайъ запита готова ли е ЦИК след проведените евроизбори да бъде въведено машинно гласуване.

По-късно на срещата дойдоха представители на партия „Атака“. и поискаха да бъде извършен одит на „Информационно обслужване“.

Нюз бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram