Иван Милев пратил авторски адрес до Петър Топузов

През 1866 г. на 20 юни се ражда Петър Топузов.

Бай Петър, както са го наричали неговите съвременници, е надарен с неизчерпаема енергия и рядката способност да доведе всички свои идеи до щастлив завършек. Негови са инициативите да се открие вечерно чирашко училище, а с фонда, учреден от богатия казанлъчанин Иван Хаджиенов, да се построи механотехническо училище. Като помощник-кмет през 1902 г. работи всеотдайно за електрифицирането и залесяването на града. В разностранната му дейност се вписва и издаването от 1924 г. на вестник „Казанлъшка искра”. През 1923 г., по повод 50-годишния юбилей на читалище „Искра”, на бай Петър му хрумва да се организира селскостопанска изложба. Но най-голямо благодеяние на своите съграждани той прави със създаването на музея „Искра”, защото призванието на един музей е да бъде пазител на духа на нацията и да поддържа традициите.

Макар и без специално образование и подготовка, Петър Топузов създава един от най-добрите тогавашни музеи у нас и заслужено получава признанието на професионалната колегия. Към начинанието се включва ентусиазираният и енергичен Иван Енчев-Видю, той полага началото на първата в страната художествена сбирка към музея, събирайки неуморно картини от различни художници.

В края на 1909 г. е приет за член на Българското археологическо дружество в София. По повод 20-годишнината на музей „Искра” е награден с орден „Св.Александър”, IV степен.

По случай 20-та годишнина на музея Иван Милев изработва свой авторски поздравителен адрес към Петър Топузов, в който пише: „Господину Петру Топузову, председател историческия, етнографическия, археологическия, ботаническия, зоологическия МУЗЕЙ С ПИКАНОТЕКА. ХВАЛА И ЧЕСТ ЗА ПРОЯВЕНА ДЕЙНОСТления от Иван Милев“.

Иван Милев датира поздравителния адрес с 12 юли 1921 г. и се подписва.

Красивият документ се пази в Историческия музей „Искра“ в Казанлък.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram