Иван-Милевият портрет на Анна Каменова е в Казанлък отново след повече от половин век

„След повече от половин век тя отново е в Казанлък. Очакавайте скоро в Музей “Ахинора”, загатнаха от Художествена галерия – Казанлък във Фейсбук, като илюстрираха поста с фрагмент от портрета на Анна Каменова, рисуван от Иван Милев.

Става въпрос за портрета на казанлъшката снаха във фамилията Стайнови, който художникът рисува през 1924 г. Той е собственост на частен колекционер и ще гастролира в Казанлък в следващите шест месеца, научи Пресс ТВ. Портретът ще бъде изложен в Музея „Ахинора“, който ще отвори врати на 24 май.

Музеят „Ахинора“ ще е първият у нас музей на една картина. „Ахинора“ на Иван Милев ще бъде изложена в едната зала в специално ремонтирана за целта къща в сърцето на Казанлък, а в другата ще бъдат показани портрета на Анна Каменова и другата Иван-Милева творба „Боянската църква”.

Анна Каменова е дъщеря на видния държавник Михаил Маджаров, потомка на известния копривщенски род, забогатял по време на Възраждането от търговия с памучни платове. Бабата на Анна е по-голямата сестра на Георги Бенковски. През 1919 година Анна Маджарова се омъжва за големия юрист проф. Петко Стайнов родом от Казанлък, един от първите теоретици по административно право в България и известен политик, братовчед на композитора академик Петко Стайнов. Юристът е бил министър на железниците, на външните работи и пълномощен министър във Франция в средата на 30-те години, един от учредителите на движението за защита на евреите.

Стайнови се сближават с Иван Милев по казанлъшка линия През 1925 година художникът прави стенописи в Стайновата къща в Казанлък. Самата Анна Маджарова-Стайнова е образована и известна в литературните среди. В софийския си дом години наред тя събира свой кръжец на прочутите си понеделници. Там се срещат и общуват изтъкнати художници, музиканти, политици, театрали, учени.

Анна Стайнова е с рядко литературно дарование като поетеса, белетрист и преводач. През 1920 година, когато се създава списание „Златорог“ на Владимир Василев, Маджаровата дъщеря е привлечена за сътрудник. Тя и съпругът й умуват какъв литературен псевдоним би й прилягал. Юристът си припомня, че докато е защитавал докторат в Лайпциг, немците са се затруднявали да произнасят фамилното му име и го преиначавали на Щайнов. Тъй като на немски Stein означава камък, решават, че това е най-подходящ псевдоним.
Тогава за българската култура се ражда Анна Каменова, преводачката на „Чичо Томовата колиба“.

Иван Милев е впечатлен от ерудицията и красотата и възрожденския дух на писателката  и това личи и от портрета, който й прави.

По материали на Бисера Йосифова

Снимка горе: Художествена галерия – Казанлък

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram