За първи път бе показана уникална епистолария от архива на Венецианското биенале

Казанлъшката публика бе първата, която видя уникални документи от кореспонденцията между българската държава и италианската по повод наши участия в може би най-важното художествено събитие в света – Венецианското биенале. Документите показа изкуствоведът д-р Светлана Куюмджиева, която бе гост-лектор в образователната платформа „Събота в галерията“ на Художествена галерия – Казанлък по темата за „българските появи“ на биеналето във Венеция.

Тя е изследвала българските спорадични участия в културния форум и е стигнала до документите, съхранявани в архива на Биеналето. Досега обаче те не са показвани пред публика, потвърди д-р Куюмджиева, която е включила писма между нашето Дружество на художниците и организаторите на културния форум.

Сред тях са първите, разменени писма при организацията на първата ни поява във Венеция през 1910 г. Те съдържат имената на участващите родни художници и информация за уредбата на българския павилион, чиято вътрешност, в духа на тогавашните традиции, изглежда като  салон. Писмото е подпечатано с красивия печат на Дружеството на художниците.

Телеграма, писмо от 1942 г., скица на разпределението на творбите в българския павилион видя още публиката миналата събота в Галерията и чу интересната презентация и разказ на д-р Куюмджиева.

Венецианското биенале е създадено през 1895 г. България има пет официални участия: за първи път през 1910 г., през 1942 г., когато като съюзник на Германия страната има отделен павилион, през 1948 и 1964 г., през 1999 г., 2007 г., 2011 г., през 2019 г. и 2022 г.

Проектът „Съседите“ с автори Лилия Топузова, Красимира Буцева и Джулиан Шехирян и куратор Васил Владимиров и ще представи България на 60-ото издание на Венецианско биенале за изкуство през 2024 година.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram