Започва кампания „Неписани истории за Бузлуджа“

„Неписани истории за Бузлуджа“.

Така се нарича стартиращата днес национална кампания  на фондация „Проект Бузлуджа“.

Кампанията има за цел да събира лични истории,  свързани с паметника Бузлуджа.

 Това може да са истории на строители на паметника, на техни близки, на хора от екипа , създал паметника- символ,  на първите му посетители, на поколението, което помни паметника в неговия блясък.

Това съобщи архитект Дора Иванова,  създател на фондация „Проект Бузлуджа“.

 Основната цел на фондацията е създаване на устойчиви стратегии за съхраняване на паметника, известен и като Чинията, като част от културното наследство на България.

Ако сте участвали в изграждането или използването на сградата, ако сте били на откриването или на друго събитие, ако имате своя лична история, свързана с мястото или пък познавате такъв човек, то може да се свържете с фондацията.

Тези истории са важни, а си отиват, неразказани и незаписани. Целта на активистите от фондацията е да се създаде диалог между поколенията, с ясното убеждение, че разговорът за бъдещето на сградата неминуемо започва с разговор за нейното минало.

Кампанията „Неписани истории за Бузлуджа“ е част от изготвянето на “План за опазване и управление” на паметника Бузлуджа, за който миналата година фондация „Прект Бузлуджа“ получи финансиране от фондация Getty“  в размер на 185 хиляди долара.

Като част от това младият и вдъхновен екип на архитект Дора Иванова, чиято дипломна работа от Университета в Берлин се превърна в кауза на живота й, има за цел  да научи повече детайли за сградата, да чуе как тя е била възприемана и какво е било нейното значение за живота на хората.

 „Включете се в проекта като споделите с нас вашите спомени. Изпратете ни снимки, документи, предмети, свързани с монумента. Всяка една история или артефакт са ценни за нас. Историите могат да бъдат във видео или друг формат, а авторът им има право да запази анонимност“, каза за ПРЕС ТВ арх. Иванова.

По време на кампанията за събиране на спомени, свързани с паметника, активисти на фондация „Проект Бузлуджа“ ще посетят градовете около Бузлуджа, както направи при представянето си на първоначалната идея преди 5 години арх. Дора Иванова, за да изслушат и запишат историите на местните хора.  

 Екипът вече успя да се свърже и разговоря с главния инженер на паметника Бузлуджа- Райко Чайлев.

Ако сте сред тях или имате такива познати и близки, то могат да  се свържат с екипа ,който създава новите стратегии за опазването на паметника Бузлуджа на:

16.07 в Пловдив, Галерия „Arsenal of Art“, ул. „Магура“ 4

17.07 в Стара Загора, Регионална библиотека „Захарий Княжески“, бул. „Руски“ 44

18.07 в Казанлък, Литературно-художествен музей “Чудомир”, ул. „Трапезица“ 6

19.07 в Габрово, Художествена галерия „Христо Цокев”, ул. „Св. Кирил и Методий“ 10

От фондацията уточняват, че с цел да не се струпват много хора и да не се налага да се изчакват, то интервютата ще се провеждат с предварително записване.

Кампанията  „Неписани истории за Бузлуджа“ ще продължи до края на август тази година.

За контакти:

телефон 0883346496

имейл my.buz.story@gmail.com

пощенски адрес – ул. Сердика 25, 1202 София за фондация „Проект Бузлуджа

Паметникът Бузлуджа е един от най-изключителните паметници от модернизма в България и в света.

 Според професор Йорг Хаспел, ръководител на международния екип от експерти, изготвящ “Плана за опазване и управление” на паметника Бузлуджа, то той е „едно прекрасно училище за толерантност към наследството“.

Проектът е координиран от фондация „Проект Бузлуджа“ и е под ръководството на ИКОМОС -Международния съвет за паметниците на културата и забележителните места, с академични партньори Университета по архитектура строителство и геодезия в София, Техническия университет в Мюнхен.

Повече за проекта  и неговите лица, може да научите от видеото :

сн. архив Zakazanlak.bg, списание „Младеж“, 1976 година, Михаил Михов

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram