Живка Железова: „Казанлък – това сте ВИЕ. А аз съм една от ВАС!“

С Решение № 90 от 26.09.2023 г. Общинска избирателна комисия Казанлък регистрира кандидатска листа за общински съветници в Община Казанлък за участие в изборите за общински съветници и за кметове на 29 октомври 2023 г., издигнати от ПП „Има такъв народ“.

В надпреварата за кметския пост за Община Казанлък застава Живка Железова, дългогодишен финансов експерт и народен представител от 45-то и 46-то Народно събрание. 

Ето какво сподели пред нашата медия, г-жа Железова:

„Предизборната ни програма предлага на жителите на община Казанлък визия и посока на развитие, търсейки тяхната подкрепа и доверие.

Програмата отчита потенциала на казанлъшкия край и възможността за по- рационално планиране на разходи и инвестиции, чрез разгърнато позициониране и в търсене на ефективност. Програмата дава отговор и на очакванията на гражданите, които непрекъснато проучваме, като поставя акцент върху най-острите проблеми на жителите на Община Казанлък. 

Аз и моят екип считаме, че доброто управление следва да се основава на разумен баланс между приоритети и действащи политики, като централно място в тях трябва да заема отделният гражданин, с цел постигане на трайно и устойчиво развитие на общината. 

Вярваме, че всяко действие, независимо в каква посока е то, трябва да бъде оценено по два критерия- ефективност и безвредност. Политика от хора за хора. Отношения между човек и човек.

Казанлък се нуждае от политика, която знае как да поеме отговорност, за да подкрепя и защитава гражданите, които се нуждаят от присъстващи институции, които спазват поетите ангажименти. Искаме да гарантираме процес на развитие на нашия град. Хората са уморени от старите начини за правене на политики. Вместо това оценяват онези, които планират и създават бъдещето на една общност, като си представят какво е възможно. Останалото са само приказки. Затова сме различни. 

Нашата листа е отражение на хората в обществото. В нея всеки може да намери себе си, без да отрича своята политическа или културна идентичност. В нея всеки се чувства ангажиран, като гражданин.

Казанлък има нужда от по- добра комуникация с хората, повече съпричастност и бързина при разрешаване на проблемите им, по- достъпна работна среда при предоставяне на административните услуги и по- смело управление.

Казанлък притежава онзи заряд и висок потенциал за развитие, което е предпоставка да го превърне в един красив европейски град, в който всеки ще иска да живее.

Едновременно с това градът ни се обезлюдява.

Казанлък губи жизнеността си.

Активни, образовани и квалифицирани млади хора избират други населени места в страната или чужди държави за свой дом. През последните 12 години статистиката показва тревожните числа: населението на Община Казанлък е намаляло с 6 860 души. По последно преброяване през 2021 година в общината живеят 65 721 броя жители, като техният брой през 2011 година е бил 72 581, а 10 години по- рано или през 2001 година преброяването е отчело 81 533- ма живущи, което представлява с 15 812 броя жители по- малко в сравнение с 2021 година.

Малкия и среден бизнес се задъхва и все повече търговски обекти затварят врати, като една от основните причини, е липсата на персонал.

Достъпът до междуградски транспорт все повече се затруднява.

Улиците са разкопани и прашни.

Влошава се екологичното равновесие с масовото изсичане на дървета.

Поставили сме си няколко основни приоритета:

  1. Подобряване качеството на живот в една по- здравословна и екологична среда, гарантираща сигурност и устойчивост.
  2. Ограничаване темповете на демографската криза, чрез инвестиции в здравеопазването, образованието и социалните услуги.
  3. Политика за повишаване на доходите, чрез иницииране на законодателни промени- част от плоския данък /данъка върху доходите на физическите лица/ да остава в местния бюджет.
  4. Стимулиране на инвестициите и предприемачеството, чрез създаване на благоприятна среда и свобода за бизнеса. 
  5. Повишаване на конкурентоспособността, чрез привличане на инвеститори и разгръщане потенциала на индустриална зона- Казанлък. 
  6. Реорганизация на пътното движение с цел превенция и постигане на по- сигурна и устойчива градска среда за придвижване на водачи на превозни средства, пътници и пешеходци. 
  7. Повече средства за спорт. /цели: местния футболен отбор да влезе в „Б“ професионална футболна група; инвестиционната програма да включва и реконструкция на стадиона/.
  8. Възстановяване на колодрума- едно емблематично място за казанлъчани, чрез изграждане на многофункционална спортна зала /по примера на Зала „Колодрума“ в Пловдив/, която да включва също басейни, спортни площадки и да се използва за мащабни мероприятия.
  9. Въвеждане на местни референдуми, чрез пряко допитване до гражданите на Община Казанлък за важни въпроси, които касаят тяхното населено място. Ще предоставим повече контрол в ръцете на гражданите и ще бъдем по- отзивчиви към техните нужди. Ние вярваме, че прозрачността и възможността за пряко участие на гражданите в управлението на местно ниво, е основа за изграждане на здраво гражданско общество.
  10. Изравняване на стандартите в благоустройството между централната градска част, кварталите и съставните селища. Създаване на мини паркове в кварталите с безплатен, поддържан от общината, безжичен интернет. Всеки гражданин на Община Казанлък трябва да има зелено пространство за разходка и почивка близо до дома си.
  11. Осигуряване на средства за капиталови разходи и текущ ремонт в училища и детски градини.
  12. Изграждане на многоетажен паркинг в централната част на града.
  13. Реновиране на съществуващата болница МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“ в модерна европейска болница с оборудвана високо технологична база и удобни болнични отделения.  
  14. Изграждане на система от специализирани здравни автомобили- мобилни манипулационни в населените места, в които няма общопрактикуващи лекари.
  15. Политика за подобряване и развитие на социалните услуги – борба с насилието, въвеждане на програма за зависимости и превенция. Подкрепа в семейна среда. 
  16. Обособяването на специален електронен раздел и електронна база данни, предназначени за обслужване на бизнеса в Казанлък. Така ще се постигне бързина, надеждност и прозрачност при предоставяните от Общината услуги. Негативните фактори, като корупция, административно „извиване на ръце“ или бавност при предоставянето на услуги ще бъде преодолявано с улеснен ред за подаване на сигнали, които ще бъдат обработени и разглеждани в режим на съдействие с компетентните държавни органи.  
  17. Създаване на специализирано звено за контрол. Целта е общинското звено, заедно с различните служби и Общинска охрана да осигурят по- голям ред и контрол в града. 
  18. Нова концепция за озеленяването и зацветяването на Казанлък. Възстановяване на общинския отдел за създаване на разсади за цветя /преди е съществувал, осигуряват се работни места, не се дават излишни пари, дори се продават разсади на други общини/.
  19. Реализиране на оптимизиран градски и междуградски транспорт за лесно придвижване на жителите в града и от населените места до града с удобна обратна връзка за връщане.
  20. Превръщане на  част от старите градски къщи- паметници на културата с местно значение  или в музеи на градския бит и носия.
  21. Активна дигитална стратегия в популяризирането на културно-историческия туризъм. Създаване на общински туристически портал с маркетингова насоченост, промотиране на отделни целеви видове туризъм – както като част от дестинацията, така и независимо и поотделно. 

Постигането на тези управленски цели сме разработили и анализирали подробно, така че всеки жител на Община Казанлък, който проявява интерес към нашата програма, е добре дошъл за разговор в офиса на партията, който се намира на ул. „Иван Вазов“ №8 /зад „Халите“/. 

Тук е мястото да поканя моите съграждани на официалното откриване на нашата предизборна кампания, която ще стартира в първия ден от надпреварата, в утрешния 29-ти септември, в Ресторант „Сезони“, от 18.00 ч. Аз, в качеството си на кандидат за кмет на Община Казанлък и водач на листата за общински съветници, ще представя кандидатите за общински съветници и ще презентирам нашата предизборна програма. Заповядайте, всеки е добре дошъл!

Моят личен слоган в предизборната кампания е насочен към всеки един жител на Община Казанлък. Носи в себе си послание и желание за промяна: „Живей достойно. Важният си Ти!“

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram