Жестокост! Отново мъртви птици заради ремонта на надлеза? /СНИМКИ/

Отново трупове и бедстващи птици в района на ремонтиращият се надлез „Катекс“ в Казанлък. Зa поредната жестокост разбираме от пост на Animal Hope Bulgaria-Kazanlak в социалните мрежи. От него става ясно, че бързолети и прилепи са станали жертва на безсърдечни строители, които буквално са ги обгорили. Това е поредният инцидент върху, който е упражнена бруталност над защитен вид птици и бозайници.

В началото на месец август тази година Animal Hope Bulgaria-Kazanlak сигнализираха за мъртви и бедстващи пернати до всички отговорни институции, които имат отношение по този въпрос. От община Казанлък обещаха да поставят дежурен еколог, който по време на ремонтните дейности да наблюдава за защитени видове и да предотврати евентуалното посегателство върху тях. Дори от администрацията на кмета в свое прессъобщение описаха и мерките, които ще бъдат предприети, за да не се стига до повторни инциденти:

„Еколозите от Общината ще бъдат на надлеза всеки ден до пълното премахване на парапетите. В случай, че се установи наличие на птици в зоните, в които се работи, техническият ръководител на обекта е уведомен, че трябва да преустанови строителните дейности. Имаме създадена организация с РИОСВ – Стара–Загора и “Зелени Балкани”. При установяване на птици ще информираме областната Инспекция. От своя страна “Зелени балкани“ ще могат да изпратят свой представител, който да се погрижи за птиците, евентуално, ако има наличие на такива в зоната на строителните  дейности“.

Месец и половина по-късно отново има мъртви пернати.

Сред пострадалите бързолети, които са защитен вид има и прилепи, които също влизат в графа защитени. И бързолети и прилепи се хранят с насекоми. Прилепите изяждат огромно количество вредители, а в световен мащаб те имат ключова роля в екосистемите и без тях те не биха могли да съществуват. Много видове растения, които се използват за храна, лекарства и прочие не могат да оцелеят без прилепите, които ги опрашват или разпространяват семената им.

Ето и снимки на обгорените и мъртви животни:

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram