Ето къде се намира единствената мраморна скулптура на роза в Града на розите (снимки)

Една-единствена мраморна роза има в Града на розите и тя се намира в шадравана на заведение в центъра на Казанлък.

Пластиката радва клиентите на Gardens retro bar&café вече 25 години и е поставена по идея на собствениците на едно от най-любимите заведения на казанлъчани – Камелия и Иван Треневи. Семейството поема инициативата, финансира и осъществява идеята си не без перипетии.

Розата-шадраван е изваяна през 1998 г. от ивайловградски мрамор от покойния скулптор Петър Пешев.

Преди четвърт век на мястото й, вътре във фонтана, имало бронзова фигура на момченце с гълъби, но една нощ крадци я задигат. Треневи решават, че трябва да поправят щетата, но са категорични, че в шадравана ще поставят мраморна роза – символът на Казанлък.  

Следва пътуване до кариера за мрамор край Ивайловград, транспортиране на огромния къс, тежащ един тон и свалянето му с мотокар.

Скулпторът започнал работа, но мраморният къс се разполовил заради един неиздържал дамар по камъка. Последвало второ пътуване до Ивайловград и докарването на втори мраморен отломък. Започнала и работата по създаването на розата на територията на една от фирмите за надгробни плочи.

Треневи си спомнят, че начинанието никак не било евтино, а вторият къс, също тежащ малко над 1 000 кг, едва натоварили в транспортен бус. 1997-98 г. били трудни години с политическа нестабилност и невиждана инфлация.

На Петър Пешев били необходими два месеца, за да изсече розовия цвят от мрамора. Авторът сложил и автографа си върху творбата, а семейството пожелало изрично да бъде гравиран надписът „Една казанлъшка роза за вас“, като специално Камелия и Иван държали на определението „казанлъшка“, за да е ясно, че именно местната роза е националният символ.

Скулптурата притежава и надпис с годината на поставянето й, а оттогава е останала в семейния архив на Треневи една нощна снимка на камъка, превърнал се в мраморна роза, огрян от луната.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram