Драскулката е акцент в изложба, създадена специално за Галерията в Казанлък

В експозиция, създадена специално за Художествена галерия – Казанлък, е поставен акцент върху драскулката като първичен творчески жест, който в художествения процес при художника Веселин Дамянов позволява не само разбиране на графичните му и живописни реализации, но и самостоятелно съществуване. Самостоятелна изложба на художника Веселин Дамянов, по-известен като Вес, озаглавена “(НЕ)Сериозно”, бе открита в Къща музей “Ненко Балкански”, филиал на Художествена галерия – Казанлък, съобщава за БТА.

Веселин Дамянов – Вес си играе с тези първични следи вече повече от 20 години, но при него те са винаги свързани физически и идейно с основата, върху която са положени. Изкуството му е игра с пространството и времето, но като на шега, непринудено и несериозно. Вглеждайки се в детайлите обаче осъзнаваме, че зад това негово забавление в творческия процес стоят низ от емоции и сериозни монолози на автора, провокирани от проблемите в живота. Драсканиците му не са просто творчески импулс, те са изведени до завършена творба.

Художникът Веселин Дамянов е роден в Сливен на 30 май 1977 година. Там завършва средното си образование в Национална художествена гимназия „Димитър Добрович“ със специалност „Плакат“. През 2002 година завършва бакалавърска степен във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, факултет „Изобразително изкуство“ със специалност „Графика“, а от 2004 година е магистър по „Живопис“ в същото учебно заведениe. От същата година членува в Съюз на българските художници, а през 2014 година печели творчески престой в Международния център за изкуства „Сите дез ар“ в Париж, Франция. Осъществил е над 20 самостоятелни изложби и се включва със свои творби в над 160 сборни изложби, конкурси и биеналета, където е отличен с повече от 70 награди, над 15 от които първи. Негови творби присъстват в музеи и частни колекции в множество европейски страни, както и в Китай, Канада, Тайланд, САЩ, Япония, Малайзия и други. 

Експозицията “(НЕ)Сериозно” ще остане отворена за посетители в къща музей “Ненко Балкански” до 28 август. 

Снимки: Художествена галерия – Казанлък

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram