Дарение на павелбанската библиотека направи журналистът Ваньо Стоилов

По том от своите две книги дари на библиотеката в Павел баня журналистът Ваньо Стоилов. Дарението прие секретарят на НЧ „Напред 1903“ Свилен Белчев минути преди откриването на Първия Национален фестивал на комедийните спектакли „Чудото“, посветен на писателя и художник Димитър Чорбаджийски – Чудомир, родом от Павелбанското село Турия.

Ваньо Стоилов е автор на „Милиони стъпала към Бога“, която излезе през 2018 г.

 В нея са включени разкази, писани между 1984 и 2018 г., които описват 35 сюжета от XX и XXI век и имат изключителен исторически принос, според проф. Светла Димитрова, специалист по нова българска история. Героите на Ваньо Стоилов са различни – от най-обикновени хора до ярки политически фигури, и известни българи и чужденци. Сред тях са единствената жена в историята на БДЖ, карала парен локомотив; бившият главен технолог на обувния завод „Сърп и чук“ в Габрово, скроил за една нощ ловните чизми на Леонид Брежнев и Петър Младенов; един от най-големите колекционери на автографи у нас; и строителят на Дом-паметника на БКП на връх Бузлуджа.

Заглавието на книгата на кореспондента на „24 часа“ Ваньо Стоилов е заимствано от разказа на бай Дечко Гарбуталов, слепият звънар от храм-паметника „Рождество Христово“ в град Шипка, който за 46 години служба е извървял общо 7 милиона стъпала към върха на камбанарията, за да чуят вярващите от Розовата долина песента на общо 17-те камбани на храма. Тези 7 милиона стъпала са неговите стъпала към Бога. Според автора всеки един човек има своите милиони стъпала нагоре към Бога, това са делата, които градят всеки един човешки живот.

Стоилов стана лауреат на годишната награда на Съюза на българските журналисти (СБЖ) през 2018 г.

Истории на българи срещу българи отпреди и след 9-ти септември 1944 година събра в книгата си „Сплав човешка“ журналистът Ваньо Стоилов, която издаде през 2023 г.. Фактите са такива, каквито са открити в документите или разказани от героите и техните близки, разказва авторът, който представи своя дългогодишен труд в Бургас. „Сплав човешка“ е написана от журналист, а не от професионален историк, затова е по каноните на журналистиката, а не по правилата на строгата наука. 

„Тази книга е замислена, като един повик за единение и помирение в българската нация, тъй като разделението, което съществува при нея е твърде голямо и твърде отдавна. Моята теория, пък и други я споделят, че в България се води една необявена гражданска война още от 1918-та година, от войнишкото възстание насам, с много жертви и българси срещу българи – хора от една народност, от една вяра, от един етнос си причиняват възможно най-големите беди“, споделя Ваньо Стоилов. 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram