Гурково празнува на 4 септември

Най-старото българско име на селището е Колупчии, от турската дума „колъкчиян“, което значи пост, стража, караулно селище. По-късно по време на турското робство започва да се нарича Хаинето /Хаинкьой/, по името на Хайн-боаз, което ще рече предателски, коварен проход.

Именно през годините на робството са написани едни от най-славните страници от неговата история. Героичните подвизи на народния хайдутин – войводата Генчо Къргов срещу поробителите, на сподвижниците на Левски – Никола Веранов и Стоян Груйчев, взели участие в Старозагорското въстание през 1875 год, а по-късно превели през Хайнбоазкия проход отряда на генерал Гурко, ще останат завинаги в паметта на признателните поколения.

В знак на признателност към големия руски пълководец, донесъл освобождението на хайнчани на 14 юли 1877 год., те преименуват макар и по-късно през 1906 год., своето село на името на генерал Гурко – с. Гурково. От 1940 до 1947 селището e Генерал Гурково, а след 1947 год. до наши дни – отново Гурково, като от 04.09.1974 година Гурково е обявено за град.

Затова и днес Гурково празнува.

На 4.09.23г. от 18:30ч. Старозагорският митрополит Киприан ще отслужи тържествен водосвет в православен храм“ Св. Димитър“ в Гурково по повод празника на Община Гурково.
Програмата ще продължи в 19:00ч. на централния площад. Кметът Марrан Цонев ще награди заслужили жители на община Гурково.
От 19:30 ч. ще започне концерт на обичаната попфолк изпълнителка Камелия.

С решение № 132 от 30.07.2020 год. на Общински съвет 4 септември – Денят на община Гурково е обявен за неприсъствен ден на територията на общината.
В тази връзка Общинска администрация Гурково уведомява, че няма да работи с граждани през днешния ден.

Във връзка с провеждането на празничните събития Община Гурково въвежда и ограничения в движението на ППС през днешния ден. На 04.09.2023 год. паркингите до община Гурково, площад „Войвода Генчо Къргов“ и ул. „Опълченска“ трябва да бъдат освободени от паркирани МПС за времето от 15,00 ч до 22,00 часа. Ще се затворят за преминаване на автомобили (с изключение на автомобилите със специално предназначение) за времето от 15,00 ч до приключване на празничните мероприятия следните улици:

-Бул. „ Княз Александър Батенберг“ – от ул. „ Атанас Манчев“ на север до ул. „ Васил Левски“ и ул. „ Пенчо Славейков“
-Ул. „Генерал Гурко“ в участъка от ул. „ Генерал Столетов“ до ул. „ Опълченска“;
-Ул. „ Опълченска“ в участъка от бул. „ Княз Александър Батенберг“ и ул. „ Пенчо Славейков“;
-Ул. „ Шести септември“ в участъка от бул. „ Княз Александър Батенберг“ до ДГ „ Латинка“ гр. Гурково.
Всички граждани, които имат паркирани МПС по горепосочените улици следва да ги освободят до посочения час.

Жителите и гостите на града за празниците могат да ползват паркингите до автогара Гурково и паркинга на улица „Прохода“ до Старата баня.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram