Гледайте на живо изстрелването на „Артемис 1“ в мисията му до Луната

НАСА и Европейската космическа агенция се готвят да изстрелят комбинирания космически апарат SLS-„Орион“, който да проправи пътя към трайното присъствие на хора на Луната. Мисията „Артемис 1“ ще продължи 42 дни, като два пъти ще прелети изключително близо до Луната.

Космическият апарат SLS „Орион“, досега е струвал на НАСА най-малко 37 милиарда долара и е считан за най-сложния и мощен ракетен кораб в света. Той включва шестместна капсула „Орион“ за изследване на дълбокия космос, която е висока 98 метра и тежи 2 600 тона.

Екипаж на „Орион“ ще са специални манекени в скафандри, за да се оцени дали корабът ще може да превозва астронавти, обясни Бил Нелсън от НАСА.

Повече от десетилетие отне разработката на ракетата след години на забавяне и милиарди долари преразходи.

Програмата „Артемис“ е продължение на програмата „Аполо“, с която на Луната стъпва първият човек. „Артемис“ е кръстена на богинята Артемида – сестрата близначка на древногръцкия бог Аполон. Целта на НАСА е да върне астронавтите на Луната още през 2025 г, . включително първата жена и първия цветнокож човек, които да стъпят на земния спътник.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram