В понеделник учениците от областта се връщат в клас

На 30 и 31 януари учениците от област Стара Загора се връщат в класните стаи. Това съобщи за БТА Милена Йолдова – Стоянова, началник на Регионалното управление по образованието (РУО) в Стара Загора.  От думите ѝ стана ясно, че препоръката на Регионалната здравна инспекция за преустановяването на учебните занятия в присъствена форма е от 24 до 27 януари, въпреки че грипната епидемия е удължена до 31 януари, включително. Йолдова обясни, че от сряда, 1 февруари до 5 февруари, учениците ще бъдат в междусрочна ваканция.

Както БТА съобщи, грипната епидемия в област Стара Загора е удължена до 31 януари включително.

Заболеваемостта oт грип и остри респираторни заболявания в област Стара Загора за последните седем дни – от 16 до 22 януари, е 312,2 заболели на 10 хиляди души население, показва публикуваната на официалната страница на здравната инспекция статистика. Toва е леко понижение в сравнение със стойностите от предходната седмица, когато регистрираните заболели бяха 312 на 10 хиляди души.

По време на грипната епидемия в областта се преустановяват плановите консултации на здрави бременни жени и деца; всички профилактични прегледи, задължителни имунизации и реимунизации в амбулаториите за първична медицинска помощ; свижданията в лечебните заведения. Допускат се изключения в ситуации на терминално болни.

Здравните власти посочват, че ще се провежда стриктен всекидневен филтър в детските заведения, деца със симптоми на остри инфекциозни заболявания не се допускат в детското заведение. Прави се засилена текуща дезинфекция на повърхности, играчки и др. и проветряване на помещенията на всеки час. Всички лица, когато се намират в лечебни и здравни заведения, са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба.

БТА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram