Върнахте ли си часовниците с час назад?

Тази вечер преминахме към зимно часово време.

В 4.00 часа тази нощ преминахме от лятно към зимно часово време и трябваше да върнем часовниците си с един час назад.

В България преминаването от лятно към зимно часово време и обратно започва да се прилага през 1979 година, а в Европа – от 1916 година. От 2002 година насам зимното часово време в ЕС започва в последната неделя от октомври и завършва в последната неделя от март.

Различните държави не са единодушни относно това дали има нужда от зимно и лятно часово време. Някои държави желаят да преустановят ежегодишната промяна.

Местенето на часовника с час напред трябваше да е последното тази година според европейските правила. Сега не е сигурно дали ще е за последен път, въпреки че Европейският парламент гласува през 2019 г. да се прекратят изцяло промените в часовото време.

С оглед на незначителния икономически ефект от превъртането на часовника и значително по-осезаемите последици за здравето и кондицията на хората ЕС взе решение смяната на времето да бъде отменена.

Всяка страна ще трябва да избере дали да приеме за постоянно астрономическото или лятното часово време. Страните, избрали да се придържат към лятното часово време, трябваше да спрат процеса през март, докато тези, които предпочитат зимния график, щяха да извършат последната промяна през октомври, когато по принцип се връщаме към астрономическото време.

Нюз бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram