„Възраждане“, Казанлък: Хора, бдете! ГЕРБ опитва да търгува влияние с ИТН и ПП-ДБ

„Новите групи в състава на Общинския съвет в Казанлък са надеждата за нов вид политика, в която ГЕРБ няма да доминира. Досега ГЕРБ с лекота постигаше мнозинство и опозицията нямаше никакъв начин да противодейства на решения, които понякога се взимаха в ущърб на гражданите. Налице е нова политическа реалност. Днес се видя, че зад ГЕРБ няма ясно изразено мнозинство и ще трябва да убеждават всяка една група и всеки един общински съветник самостоятелно, за да спечелят подкрепа. Това е добре за развитието на демокрацията в Казанлък. Но също така създава предпоставки и възможности за търговия с влияние с различните групи, защото се оказва, че за формирането на мнозинство тежест може да има един-единствен съветник“, коментираха на пресконференция от „Възраждане“.

Срещата на медиите с тримата общински съветници на партията се проведе само няколко часа, след като политическите групи в местния парламент на извънредно заседание не успяха да постигнат консенсус за състава и председателските позиции в комисиите и така де факто Общинският съвет претърпя фалстарт и не започна да функционира.

Към момента новите формации „Възраждане“, ИТН и ПП-ДБ се явяват опозиция заедно с БСП и „Алтернатива на гражданите“ на формиралата се коалиция между ГЕРБ и ДПС, която коалиция няма решаващо мнозинство, откъдето пък пропадат опитите статуквото да продължава да се налага.

От „Възраждане“ имат подозрения, че на някои от новоизбраните съветници от ИТН и ПП-ДБ статуквото може да повлияе и те да се отметнат от предизборните си обещания, затова приканиха хората да бъдат бдителни и да наблюдават кой може да бъде „пробит“.

„Ние като политическа организация ще направим широко достъпно за цялата общественост, ако това се случи, защото хората трябва да знаят, ако някой се отметне от посоката, която е водил като линия в кампанията, затова че е бил против модела „ГЕРБ“ и после се е прегърнал с тях“, заяви Димитър Пашев, председател на „Възраждане“ в Казанлъшко.

С уговорката, че няма да правят прибързани изводи Димитър Пашев и колегите му Симеон Шопов и Калин Калинов визираха, че въпреки съществуващо споразумение за разпределението на съветниците по комисии, подкрепено от опозиционната част на залата, днес съветник от този състав е гласувал „въздържал се“, което на практика е отстъпление от по-ранни договорености и предизборни обещания анти ГЕРБ.

От „Възраждане“ са внесли предложения за промени в правилника на Общинския съвет, които да направят прозрачна работата му. Едното от тях е поименно публикуване на начина на гласуване на всеки съветник по всяко решение, то е вид „качествен контрол“ върху работата на избраниците, твърдят от „Възраждане“ и е в противовес на т.нар. „колективна безотговорност“.

Повече достъп на гражданите до комисиите на малкия парламент и заседанията им искат с друго предложение от „Възраждане“. Гласуването на тези предложения ще осветли кой иска да работи прозрачно и кой да се спотайва, подчертават от партията.

На квотен принцип на „Възраждане“ се полага едно председателско място на комисия в Съвета. Поискали да председателстват Постоянната комисия по култура или тази по образование, но им било отказано. Всъщност, никой не ги уведомил, че съветниците им са разпределени по други комисии, а правото им на председателско място отнето.

„Има задкулисни уговорки“, твърдят от „Възраждане“. Те отстъпили и приели да участват в други комисии, но са категорични, че това е единственият компромис, на който са склонни. Оттук нататък ще бъдат непреклонни, категорични са тримата съветници, започнали първия си мандат като старейшини.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram