Връщат ловния сокол с асансьор за дистанционно хранене

В началото на май месец полевите експерти по проект “Завръщане на ловния сокол в България” подготвиха всичките четири адаптационни волиери (хакове) на терен, за предстоящото освобождаване на младите ловни соколи, излюпени в Спасителния център на Зелени Балкани в Стара Загора през 2022 година.

Работата на екипа не бе лека.  Оттам поставиха гнездови материал и “асансьор” за дистанционно предоставяне на храна, огледаха и отстраниха повреди по самите волиери. Бяха разчистени и клони, засенчващи поставените в близост соларни панели, захранващи камерите за видеонаблюдение в хаковете. Те ще предоставят възможност на екипа да следи от разстояние как се адаптират птиците, което ще допълва наблюденията на терен.

И всичко това, в клоните на дъбови дървета, на височина от около 10 метра, поставени така, за да  наподобяват естествени гнезда за вида.

Сега предстои там да настанят и младите соколи. Това ще стане в средата на май. След това, в продължение на 3-4 месеца ще им бъде предоставяна храна два пъти на ден от полевия екип, докато птиците се адаптират към района, научат се да летят и да ловуват самостоятелно.

По време на подготовката на волиерите бяха освободени фазан, два осояда и таралеж, успешно преминали лечение в Спасителния център.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram