Воините на 23-и пехотен Шипченски полк са едни от първите, влезли в Одрин преди 110 години

Преди 110 години през 1913 г. българските войски превземат Одрин, една от най-силно укрепените крепости за онова време. Огромна заслуга за тази победа има и 23-ти шипченски пехотен полк

Двадесет и трети пехотен шипченски полк е военна част в рамките на полковата структура на Българската армия от времето на Третото българско царство. Формиран е в Казанлък на основание указ № 11/1889 г. от 3-та и 4-та дружини на 12-ти пехотен Балкански полк.

„23-ти пехотен Шипченски полк е наричан с много имена – Безсмъртния полк, Лудия полк, Лъв Балкански, Венеца на бойната слава на България…” .

Полкът участва в Първата балканска война (1912 -1913 г.) в обсадата на Одрин, в боевете при Мусу Бейли, Демиранлий, Баалар, Сарт, Маслака и Солунжирар, Айджиолу, Айваз Баба.

Полковник Иван Пашинов е командир на 23-ти пехотен Шипченски полк. Полкът е в състава на 2-ра пехотна бригада от 8-ма Тунджанска дивизия. Във войната полкът участва в обсадата и овладяването на Одринската крепост, като част от войските на Източния сектор на 2-ра армия, начело с генерал-майор Георги Вазов, по-малък брат на народния поет Иван Вазов.

Щурмът на крепостта започва в 13.30 ч. на 11 март с мощна артилерийска подготовка, която продължава да 19.30ч. Артилерията на Източния сектор започва обстрела по- късно и го прекратява към 18.30 часа Турската артилерия отговаря на огъня и започва артилерийски двубой, в който вземат участие повече от 1000 оръдия.

В полунощ българските части заемат изходно положения за атака и под прикритието на тъмнината, спазвайки светло и звукомаскировката, без стрелба и бойния вик Ура, настъпват с щурмови колони срещу предната позиция на крепостта .

В атаката на предната позиция взема участие 23-и Шипченски полк и още няколко български полка от Източния сектор на крепостта. В 4 часа сутринта те достигат до телените заграждения и телерезачите започват да устройват проходи в тях. Турците са изненадани и откриват безразборна стрелба. Там където няма проходи българските пехотинци разкъсват с лопатки и щикове телената мрежа и атакуват на нож противниковите траншеи. Част от турските войски се оттеглят към главната позиция, други приемат удара. Завърза се жесток ръкопашен бой, в който българите надделяват.

В ръцете на българските полкове падат хребетите Куштепе, Карабаир, форта Маслака и три турски батареи. До 9 часа сутринта предната позиция в Източния сектор е превзета. В плен попадат 800 турски войници и офицери, 6 тежки картечници и 20 оръдия. Дневната атака на фортовия пояс на крепостта проведена на 12 март не успява, поради силната турска съпротива и слабата й организация.

Полковете от Източния сектор на 2-ра армия, всред които и 23-ти Шипченски полк започват да се подготвят за щурм на фортовия пояс на крепостта. С изгрева на луната в 22.55ч. на 12 март българската артилерия открива интензивен огън по турските укрепления. Постепенно тя пренася огъня си в дълбочина на противниковата отбрана, с което не позволява на турците да контраатакуват.

Настъплението на пехотата започва в 23.30 ч. След направата на проходи в телените заграждания тя започва устремна и неудържима атака.

Атаката на 23-и Шипченски полк се задъхва от дадените жертви и силната съпротива на противника. Турците във форта Айвазбаба подвеждат резерви и контраатакуват полка. На молбата на полковник Пашинов за подкрепление, генерал Георги Вазов му нарежда да събере полковите поддръжки, лекоранените от лазарета, писари, ординарци и тиловаци и лично да ги поведе в атака начело с духовата музика и бойното знаме на полка.

В решителния момент на боя, конното отделение на майор Друмев се изнася в галоп и пристига на помощ на шипченци. То се развръща и открива огън с право мерене срещу форта, пред изумените погледи на турците, които се надигат от окопите, за да видят това чудо невиждано – артилерията да изпревари пехотата.
Това вдъхва кураж на пехотинците да се вдигнат отново в атака начело с командира на полка, полковник Иван Пашинов .

Завързва се тежък ръкопашен бой. Малко след 6 часа турският командир на форта Айваз баба уведомява по телеграфа коменданта на Одринската крепост, Мехмед Шукри паша, че оръдията му са унищожени, артилеристите му са мъртви, а българите навлизат в форта. След това унищожава телеграфа и се застрелва. Така страховитият форт на Одринската крепост, Айваз баба е овладян от воините на 23-и пехотен Шипченски полк, които са едни от първите, влезли в Одрин .

Във Втората балканска война юни-юли 1913г. 23-и пехотен Шипченски полк под командването на полковник Иван Пашинов води боеве със сърбите при река Брегалница, при Дегермен чифлик, Чардакли, при Осоговската планина, при Сива кобила, Чука, Ждрапаница и Балтаджиница.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram