Бронзов секстет „оживя“ като реверанс към музикалната слава на Казанлък

Част от фенерите на казанлъшката ул.“Искра“ „оживяха“, превърнати в музиканти. Лампите с вещина са орнаментирани с бронзови музикални инструменти, те се намират околовръст на пространството, където е скулптурата на Доко Доков „Японката“.

Казанлъшкото „Стъргало“ вече си има ново и кокетно пространство със застинала мелодия, където жителите и гостите на града могат да отдъхват на елегантните пейки. Сред фигурите има достолепно като обем виолончело, две арфи, цигулар, тромпетист и саксофонист. Секстетът от днес радва минувачите по култовата казанлъшка улица.

Бронзовият оркестър е реверанс към ненадминатата песенна и музикална слава на Града на розите – началото на оперетния и оперния жанр е поставено тук от Емануил Манолов, композирал и поставил първата българска опера „Сиромахкиня“ и дирижирал симфоничния оркестър в читалище „Искра“, някогашния Музикален театър и незабравимия Видин Даскалов, Хоровата школа, белязала старта на националната ни хорова школа и свързана с имената на акад. Петко Стайнов и диригентката Петя Павлович.

В Казанлък за пръв път са издадени в сборника „Славееви гори“ първите български детски песни, композирани от Емануил Манолов, който създава и мелодията на „Хубава си, татковино“. 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram