Борислав Димитров „спаси“ кръста в Казанлък / Видео

20-годишният казанлъчанин Борислав Димитров спаси кръста във водите на Старата река на Богоявление. Той сподели, че скача за първи път, но няма да е за последно: „Въпреки, че съм премръзнал съм горд, че участвах.“, призна тазгодишният спасител на кръста и пожела на всички българи: „Да сме здрави, да пазим традициите си и най-вече – да бъдем горди българи!“.

В Богоявленския ритуал за спасяване на кръста във водите на Старата река в Казанлък на моста пред парк „Тюлбе“ участваха 35 смели мъже, сред които най-малкият беше именикът Йордан – на годинка и половина на семейство Калайджиеви.

Два пъти присъстващите почетоха паметта на един от дългогодишните участници в Богоявленския ритуал – пилотът Йордан Йорданов, рекордьор по участие в обичая на Йордановден, който ни напусна без време. Преди хвърлянето на кръста в реката от отец Николай всички сведоха глава в едноминутно мълчание, а след спасяването на кръста всички мъже във водите на Стара река дружно се поклониха в памет на Данчо и после заиграха ледено хоро. Сред гостите на ритуала за Йордановден бе съпругата на покойния Йордан – Бояна, която навръх имения си ден поздрави Борислав за уловения кръст.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram