Богомил Райнов се извинил на сина на Васил Бараков за критиките срещу художника (видео)

Само един портрет на сина си през целия си творчески път нарисувал Васил Бараков, картината е създадена, когато момчето е 6-годишно, през 1950 г., и е озаглавена „Портрет на Мирко“. Творбата за първи път е на разположение на казанлъшката публика в Художествената галерия на града като част от изложбата на Барака „Територии на меланхолията“.

Наследникът уважи откриването на експозицията и разказа за Press TV за сеансите, когато е позирал на прочутия си баща, както и че години след кончината на твореца през 1991 г., случайна среща на порасналото отдавна момче д-р Мирослав Бараков с Богомил Райнов се превърнала в своего рода опростителна.

Единственият син на именития български художник Васил Бараков не последва пътя на баща си. Д-р Мирослав Бараков избира хуманната медицина за свое поприще и споделя, че никой не се е опитал да го разколебае. Случка в детството му повлиява да не тръгне по стъпките на изключително талантливия си родител. Детска учителка съкрушава желанието му да рисува.

Детска рисунка на малкия Мирко Васил Бараков ще маркира в десния горен ъгъл на свой автопортрет, рисуван през 1947 г. в ателието на Пловдивския драматичен театър, където художникът работи. Рисунката била закачена в ателието и станала детайл от автопортрета, уточнява изкуствоведът д-р Пламен Петров – директор на Художествена галерия – Казанлък.

На снимката: Последният известен ни днес автопортрет на Васил Бараков. В горния десен ъгъл се вижда закачена детската рисунка на 4-годишния син на художника Мирко.

Бараков, автопортрет, 1947, маслени бои върху платно, 47 х 39 см, Национална галерия

На снимката: Единственият портрет на сина на Васил Бараков, рисуван от баща му

Бараков, „Портрет на Мирко“, 1950, маслени бои върху платно, 47 х 40 см, Частна колекция

Д-р Бараков си спомня ясно несгодите на семейството, когато баща му е обявен за формалист, а главен критикуващ го бил Богомил Райнов.

Близо 100 картини на родения в Казанлък Васил Бараков могат да бъдат видени в Художествената галерия в града в изложбата „Територии на меланхолията“, отрита на 29 август по повод 120 години от рождението на бащата на българския индустриален пейзаж в присъствието на сина му и единствения му внук Васил Бараков-младши. Това е най-голямата изложба с творби на „българския Сезан“, правена досега. Публиката може да се наслади на „Бараковото зелено“ и на всички цветове, които бликат от работите му. Известно е, че сам е забърквал боите си, а снахата на художника д-р Зоя Първанова твърди, че е записвал много точно технологията на получаването им. Тази тетрадка, обаче, изчезнала след продажбата на семейния дом в Драгалевци.

На снимката: Д-р Бараков позира до своя портрет 52 години след създаването му в Художествена галерия – Казанлък

На снимките: Д-р Бараков и синът му – единственият внук на художника Васил Бараков-младши, разглеждат изложбата „Територии на меланхолията“ в Художествена галерия – Казанлък

На снимката: Директорът на Художествена галерия – Казанлък д-р Пламен Петров и синът на Васил Бараков – д-р Мирослав Бараков, на откриването на изложбата „Територии на меланхолията“, посветена на 120-годишнината от рождението на художника (29 август 2022 г.)

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram