Бедо показва в изложба строителството на монумента на Бузлуджа

Фотодокументалната изложба „Строи се монумент“ ще бъде открита на 25 януари от 17:30 часа в Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства в Казанлък, съобщи за БТА фотографът Бедрос Азинян. 

В изложбата са включени избрани фотографии от албума „Строи се монумент“, посветен на историята на Дом – паметника на Българската комунистическа партия на връх „Бузлуджа“. Книгата беше издадена от Бедрос Азинян през август м.г. Тя съдържа 363 фотографии, заснети от тримата щатни фотографи на обекта – Артин Азинян, Петър Бакалов и Бедрос Азинян. Това е първият продукт на фондация „Артин Азинян“ и се реализира с подкрепата на Национален фонд култура (НФК) и Национален парк-музей (НПМ) „Шипка – Бузлуджа“. Изданието започва с експозе на директора на музея д-р Чавдар Ангелов и обхваща историческия период между 1974 година, когато е започнало изграждането на паметника на връх „Бузлуджа“ и 1989 година, когато той спира да функционира. Има много фотографии от строителството му – на хората, участвали в неговото изграждане, както и на събития, състояли се вътре и на официални личности, които са го посещавали. 

„Изложбата проследява почти същия период. В нея са включени 24 пана, които съдържат около 100 от фотографиите в албума. Едно от паната показва цялата характеристика на това, което има в книгата“, посочи Бедрос Азинян и уточни, че експозицията също представя избрани кадри от строителството и функционирането на Дом – паметника. „ В изложбата е включен и фоторазказ за едно от мозаечните пана на монумента – от момента, в който е представено като макет до изграждането му и завършения му вид и след това разрухата му през годините и как то изглежда днес“, каза още Азинян. 

Фотодокументалната изложба „Строи се монумент“ се организира от фондация „Артин Азинян“ със съдействието на Национален фонд „Култура“ и НПМ „Шипка – Бузлуджа“, добави Бедрос Азинян. Тя ще може да бъде разгледана в Музея на фотографията в Казанлък до 7 февруари. 

Друг проект, който фондация „Артин Азинян“ подготвя, е втора част на албума. По време на представянето му в Казанлък Бедрос Азинян коментира, че работното заглавие е „Сълзи от рубин“. Той ще покаже как и кога е започнала разрухата на паметника. 

БТА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram