Авторът на гигантска лъжица с номинация за „Пазител на традицията“

От Националната инициатива “Пазител на Традициите” обявиха номинациите в тазгодишното издание на акцията, а от днес стратира гласуването. Сред 20-те души от цялата страна е номиниран и казанлъшкият скулптор Димитър Койчев. Неговата номинация е в категория „Изобразително изкуство“.

Димитър Койчев е роден на през1951 година в гр. Казанлък. Завършил е магистърска степен в НХА, специалност „Керамика“ при проф. Георги Коларов и „Декоративно-монументална скулптура“ при проф. Любен Димитров. Член на Съюза на българските художници и член на GCC – Токио, Япония.
Димитър Койчев участва в множество изложба, сред творбите му е мемориалът на загиналите служители от МВР при изпълнение на служебните им изпълнения при Полицейската академия в Казанлък и проектиранено и изработването на монумента „Космонавт“ в Омуртаг със височина 5,50 м съвместно с Доко Доков
През 2012 г. зработва 182-сантиметрова овчарска лъжица от фибростъкло, която е символ и запазен знак на Националната инициатива „Пазител на традициите“.

Дървената лъжица от вибростъкло е втората пластика, изработена по специална технология от Димитър Койчев. Преди четири години така бе направена и пластиката му „Слънцето”, с която той участва в международно изложение на творци от цял свят в Хонолулу, а впоследствие пластиката му отлетя за Япония, където е седалището на „Глобал култур център”, и се превърна в символ на тази организация.


Койчев работи в областта на скулптурата, керамиката и приложните изкуства. Негови творби са притежание на частни колекционери и художествени галерии в България, Германия, Италия, Чехия, Норвегия, САЩ, Япония, Австрия, Турция и други. 

„Пазител на традицията“ е уникална по рода си национална инициатива, която цели да подкрепи и стимулира работата на творци и организации от различни области на изкуството, занаятите и традиционната българска кулинария, като покаже на обществото начина, по който те работят, за да съхранят изконните ценности, бит и обичаи на България, претворявайки ги в изкуство.

Номинирането става в 7 категории: занаяти, художествено и приложно изкуство, фолклор, кулинария, личност, организация и селище – пазител на традициите.

За Димитър Койчев може да гласувате тук:

https://www.facebook.com/Guardianoftraditions/photos/a.5368513706562087/5370241586389299

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram