Само 19 души медицински персонал от 190 получават бонус от общината за ковид борбата

Кои медици от Казанлък, колко средства ще получат, откъде и в продължение на колко време ще бъдат подпомагани допълнително за това, че участват в борбата с ковид?

Напълно резонните въпроси продължават да постъпват в редакцията на Пресс тв.

Екипът на медията ни вече ги постави, но се оказва, че въпреки опитите да се дадат отговори, и към момента няма достатъчно яснота.

Медици споделят, че са подведени и объркани от твърденията на кметицата Галина Стоянова и последващи обяснения от управителя на казанлъшката болница д-р Кети Маналова в скорошни техни публични изяви.

По Казнал 3 на 9 декември Галина Стоянова заявява, че в местната болница има разкрити две ковид отделения към сегашно време и че всеки работещ там ще получава допълнителен финансов стимул от община Казанлък всеки месец чиста сума от 1 000 лева. Осигуровките и другите тежести върху този финансов стимул се поемат от общината. Община Казанлък била единствената у нас с такава мярка за финансова подкрепа в кризата.

На 11 декември в Пресс ТВ д-р Маналова обясни, че в Казанлък работят пет ковид отделения. 190 човека от казанлъшката болница, при общ персонал от 350 човека, работят с ковид болни –  диагностика, прием и обгрижване на пациенти. Всички 190 човека ще получат по 1 000 лева, но не от общината, а от Министерството на здравеопазването.

Само 19 души от тях са получили по 1 000 лева от община Казанлък. Те ще получат и още само един месец по 1 000 лева от общината. Това са хората от персонала на първото разкрито ковид отделение и на разкритото след това детско ковид отделение. Финансовият стимул, за който говори кметицата е всъщност гласуван от казанлъшкия общински съвет на 7 април тази година пакет мерки. Гласувани са само 38 000 лева за допълнително подпомагане – по 1 000 лева за 19 човека за два месеца.  

През април общинският съвет на Казанлък взе решение за допълнителното финансиране с по 1 000 лева на тези, които ще работят в бъдещото ковид отделение – предвижданията бяха то да бъде обслужвано от 19 души персонал.

Това означава, че общината има лимитирани 38 000 лева за тези 19 души и твърдението на кметицата, че общината ще им дава всеки месец  по 1 000 лева е съмнително, тъй като са гласувани пари само за два месеца.

Според работещи в болницата те са били подведени и са очаквали общинския финансов стимул. До 11 декември не са били информирани, че Министерството на здравеопазването се готви да плаща по 1 000 лева. От липса на информация и недостатъчно и навременно известяване се оплакват хората, от чиято физическа и емоционална кондиция зависи лечението на ковид пациентите.

Само преди няколко дни от Пресс ТВ поискахме да разберем официално от общинския Кризисен щаб подробности за управлението на ковид кризата в Казанлък, тъй като въпросите, пристигащи в редакцията, са много и все важни, но за жалост вместо отговор получихме само саркастични подмятания, подпечатани от община Казанлък.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram