Лекари и персонал ще получат парите си в Казанлъшката болница

Неверни са твърденията, че лекари, медицински сестри и обслужващ персонал няма да получат обещаните средства в борбата с Ковид – 19. Това заяви управителят на МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“ д-р Кети Маналова-Владкова. Работещи от ОАРИЛ също ще получат средства, те ще бъдат от Министерство на здравеопазването.

 Ето какво каза тя в телефонно интервю.:

„Финансирането на персонала се извършва по следния начин:

Първо персонала на болницата получава работните си заплати в пълен обем.  През месец Април тази година, Общински съвет Казанлък взе решение за финансиране на специалистите, които ще работят в Ковид отделение, което трябваше към онзи момент да е с 14 до 16 легла.  Предвид страхът от вируса и ситуацията, Общината реши да подпомогне и финансово хората, които ще бъдат наистина на първа линия и ще направят всичко възможно, за да започне обслужването на първите пациенти с Ковид в казанлъшката болница. За тези средства има решение на общински съвет и е ясно за колко човека са и къде трябва да бъдат насочени.

https://obs.kazanlak.bg/page-6925.html

Това финансиране вече се извърши, тъй като болницата работи вече един месец с ковид болни и тези колеги, които работят в Ковид и в сектор детски Ковид и които доброволно влязоха за да обслужват пациените вече са получили финансовия си стимул от Община Казанлък.

Второ: Другата част от финансовия стимул са 1000 лева, които се получават от Министерство на здравеопазването. Тези 1000 лева са чиста сума и те ще бъдат получени, не само от колегите от ОАРИЛ, но и от санитари, сестри и лекари реаниматори, а и за всички онези лекари сестри и санитари, които работиха и в другите отделения.

Ние вече сме разкрили 5 ковид отделения. Там всички, които работят, независимо от техния ранг ще получат чисти 1000 лева.

Нека да бъде ясно. Никой не е казвал, че колегите от ОАРИЛ, ще получат по 1000 лева от Община Казанлък. На колегите им е ясно, че ще получат тези чисти 1000 лева от Министерството на Здравеопазването, по които беше сключен договор, преди няколко дни, бяха определени списъците.

190 човека са от казанлъшката болница, при общ персонал от 350 човека. Така че всички, които работят с ковид болни, тоест приемане, диагностика и обгрижване на пациенти са включени в този списък и днес са си получили заявленията и са ги подписали за тези 1000 лева, които другата седмица ние очакваме и ще бъдат включени към работните заплати този месец. „

Д-р Маналова призова да не се спекулира по темата със заплащането в трагичната ситуация, в която се намираме. Общината  и Общинският съвет са направили всичко необходимо, за да започнат да работят ковид отделенията в болницата.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram