Иво Христов: Управлението на кризата в България обслужва имиджа на властта

„Има натиск да бъде вбит клин между президента и БСП. Без Радев, като морален и идеен гарант на алтернативата на това управление, би се стигнало до компромисна конфигурация между партии“, смята евродепутатът

„Универсален модел за управление на коронакризата няма, тя се управлява опипом във всички страни, тъй като е безпрецедентна, нямаме предходен опит. У нас кризата се управлява зле, тъй като целта е да бъде обслужен имиджът на властта. В първите седмици Борисов даваше упоителни пресконференции, в които обясняваше, че се справяме най-добре. Тогава това беше периодът „Борисов, който ви пази; който съхранява вашето здраве“. Тъй като се натрупа обществено напрежение, около Великден хората бяха разпуснати, велико преселение по родните места. Навлязохме в периода на „Борисов Освободителя“ – тогава това носеше точки. През лятото въобще спряхме да управляваме кризата. И сега сме към най-печалните резултати на европейско ниво по отношение на смъртността и разпространението, тъй като загубихме контрол над процеса.“

Това заяви в предаването „Лице в лице“ по bTV Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент и бивш началник на кабинета на президента Румен Радев. 

Според Иво Христов представеният от президента Радев проект за Национален стратегически документ със сигурност не е опит да се помогне на властта. 

„Той сне доверието си от тази власт; българското общество също – 70% от гражданите се обявяват за провеждането на избори и очакват промяна. Проектът на Стратегическия съвет към президента Румен Радев е опит да се помогне на българското общество, което не е идентично със сегашната власт, въпреки внушенията на нейните всичколози, които обикалят студията. Проектите, които предложи президентът, нямат претенцията да са алтернатива, те са по-скоро принос към дебата по плана за преодоляване на ковидкризата. Те са ориентирани към бъдещето, залагат на развитие на човешки потенциал, на високи технологии, на опазване на природата. Това са проекти, ориентирани към бъдещето и неслучайно събудиха интерес у гражданите“, смята Иво Христов. 

По думите му, поради функцията си президентът Радев не може да оглави партия, тъй че и при най-добро желание не би я оглавил. 

„Той е заявил своята морална подкрепа за всяка алтернатива на сегашната власт. За да направя връзка с пандемията, ще припомня, че през лятото глосаторите на властта обикаляха, за да казват: „Сакън, не трябва да се сменя властта насред пандемия.“ Сега, няколко месеца по-късно, когато не я сменихме, виждаме какъв е резултатът. Спечелихме ли нещо от това, че остана същата власт? Освен това, че се изпразни държавната хазна, заявиха се нова партида самолети, кораби за военноморския флот, пари за язовири и предстои да бъдат заявени още пакети пари. Това не може да бъде утеха за едно измъчено от криза, бедност и сринати социални системи общество“, смята още евродепутатът. 

Иво Христов каза още: „Опозицията на това управление е широко понятие. Тя се развива далеч извън парламента. Обхваща и много хора, които не са гласували до момента. БСП без съмнение през последните години е последователна опозиция. С Корнелия Нинова като лидер БСП възприе твърд опозиционен курс и ще успее само ако остане вярна на този курс. Тя не бива да влиза в никакъв сговор със сегашната власт, както и с кръгове, близки до сегашната власт. Вярвам, че една стогодишна партия има мъдростта да съхрани тази твърда опозиционна линия. Със сигурност има натиск от много посоки. Със сигурност има натиск да бъде вбит клин между президента и БСП. Очевидно е, че без президента, като морален и идеен гарант на бъдещата алтернатива, би се стигнало до поредна конфигурация между партии, каквито сме наблюдавали през последните години. Във всяка парламентарна република те са все по-компромисни. Президентът има куража да слезе сред протестиращите, заяви ясна позиция; хората го знаят и според мен биха последвали такава алтернатива.“

Христов коментира и провелия се в понеделник по негова инициатива уебинар на тема „Въздействие на 5G технологията върху здравето и околната среда“. Според него, в епохата на постистината много трудно могат да се разграничат теории на конспирациите от официални становища, от мнения на експерти. 

„Единственият арбитър на тези спорове между крайностите може да бъде науката. Европа разполага с обновен план за разгръщане на 5G и 6G мрежите, който ще бъде обявен до няколко седмици, без да е извършила оценка на въздействието. Това само захранва тревогите. От друга страна, корпорациите правят необходимото, за да окарикатурят тревогите на гражданите. В резултат – диалогът е невъзможен. Нашето усилие е да дадем думата на експертите. Чрез научния панел на Европейския панел заръчахме това изследване на два много авторитетни центъра на познанието – това са институтът „Рамацини“ в Болоня, Италия, и Университетът в Гент, Белгия. Те излязоха с доста предпазливи становища“, каза Иво Христов.  

По думите му, в момента има два вида невежество, които шестват: Едното е това на конспирационистите, които съзират някаква зла умисъл зад всяко действие и навръзват фактите според своята тревога. Другото невежество, обаче, което е не по-малко опасно, е това на хората на хората, които търсят да изглеждат просветлени и модерни и които възприемат всяка официална истина без излишни въпроси. Всъщност, критичното мислене е това, което отсява зърното от плявата, и науката е възможното сито.“

„Ефектът от 5G за индустрията ще бъде значителен. Инвеститорите, телекомите и всички сфери на икономиката ще се възползват. В епохата на пандемия си даваме сметка до каква степен дигиталната свързаност е важна и колкото по-бърза и ефикасна е, толкова по-добре. Това са аргументи в полза на въвеждането на 5G. Но не може да има технически и икономически прогрес в ущърб на човешкото здраве и околната среда. Когато става въпрос за толкова мащабна инвестиция, за толкова мащабна интервенция на човек в околната среда, трябва да се направи оценка на въздействието“, каза още той. 

На въпрос на водещата дали Европейската комисия ще се съобрази с оценката на учените, евродепутатът отговори: „Учените и досега са изказвали своите резерви по ред предприети политики, но всеки път валякът на инвеститорите взема връх. В Брюксел има еднакъв брой чиновници в институциите и лобисти. Лобистите организират съответните кампании. За мен, например, е изненада да видя хора, които се афишират като лявомислещи в България, включително радикална левица, които охотно пригласят на корпорациите, без да задават въпроси по тази тема. Опитът показва, че винаги се форсира това, което Комисията мисли да стори, въпреки гражданските страхове; въпреки възможността да се правят и внасят подписки, да се проведат дебати.“

Иво Христов бе категоричен, че оценка на въздействието трябва да има. По думите му, здравето на гражданите трябва да бъде преди печалбите на корпорациите. 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП:

https://www.socialistsanddemocrats.eu/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram