Избран ли е тайно строител на тунела под Шипка за 358 милиона? АПИ мълчи

0
15807
Парламентарни избори 2021#

Има ли класиране на офертите, избран ли е изпълнител и подписан ли е договор за прокопаването на тунела под Шипка?

Тези въпроси бяха официално зададени до Агенция „Пътна инфраструктура“ в понеделник, пише в свой материал offnews.bg. От изданието твърдят, че повече от 24 часа отговор няма.

Във вторник стана ясно, че министърът на регионалното развитие и благоустройството е уволнила шефа на пътната агенция Апостол Минчев, когото самата тя назначи на поста. Дали това има общо с тунела под Шипка, договорът за който по информация на offnews.bg е подписан през миналата седмица, не е ясно. Официалният мотив за рокадата е, че Минчев е наредил да спрат всички строителни проекти на АПИ, което пък било в разрез с политиката на МРРБ. Министър Комитова съзря саботаж.

Според информация на изданието, контрактът за тунела под Шипка отива при консорциум, в който е и компанията на Велико Желев „Хидрострой“. 

От offnews.bg гадаят как точно се е случило това!

В раздел „Профил на купувача“ последната информация по този проект на сайта на АПИ е от отварянето на ценовите оферти в тръжната процедура за избор на строител на тунела под Шипка.

Обществената поръчка за проектиране и строителство предвижда изграждането на участък с дължина 10,553 км, от които 7,6 км са ново строителство, а 2,9 км са реконструкция на съществуващия път I-5 Габрово – Казанлък, както и 5 тунела с обща дължина 4,011 км. Тунелът под Шипка ще е 3,22 км. Останалите 4 тунела са по-малки – съответно 171 м, 240 м, 90 м и 290 м. Ще бъдат построени още 6 моста и 1 подлез, 12 бр. армирани насипи, една стоманобетонова подпорна стена, една стоманобетонова укрепителна стена и т. н.

Та, кандидатите за процедурата са следните:

ДЗЗД „Консорциум „ПСВТ“, с участници: „Пътни строежи – Велико Търново“ АД, „Хидрострой“ АД и „Пътинжеренигстрой-Т“ ЕАД – 358 020 000 лв. с ДДС;

ОБЕДИНЕНИЕ „ШИПЧЕНСКИ ПРОХОД“, в което са: „ТРЕЙС ГРУП ХОЛД“ АД И „АЛВЕ КОНСУЛТ“ ЕООД – 359 610 000 лв. с ДДС;

ДЗЗД „Тунел Шипка“, с участници: „ДОУШ ИНШААТ ВЕ ТИДЖАРЕТ“ АД, „ВИА КОНСТРУКТ ГРУП“ ЕООД и „ВИА ПЛАН“ ЕООД – 376 920 437,02 лв. с ДДС;

Обединение „ГЕОПЪТ ШИПКА“, с участници: „Геострой“ АД и „Пътстрой – 92“ АД – 417 513 264 лв. с ДДС.
Работата на тръжната комисия по оценка на офертите продължава.

Оттам насетне АПИ не е обявявала публично нито класиране, нито избран победител в тръжната процедура. Всичките цени са над прогнозния бюджет, но и проектът никак не е лесен за изпълнение.

„Проблемът е, че след като се смени властта няма единен център на властта и вече не е ясно на кой колко. Затова строителите започват да се ритат по кокалчетата“, коментира ситуацията източник, запознат с практиките в пътното строителство у нас“.

Тунелът под връх Шипка ще се намира на 1 км западно от прохода Шипка и на 1 км източно от връх Малуша. Северната част на тунела ще бъде в област Габрово, а южната в област Стара Загора. Той ще бъде с две ленти за движение, две водещи ивици и два тротоара.

Срокът за изпълнение на строително-монтажните работи е 1280 календарни дни или близо 3 години и половина.

Съоръжението ще е възлова точка при движението в посока Север – Юг и чрез него ще се осъществява преминаването през Стара планина в централната част на България. Основните транспортни направления, които ще обслужва са: Русе – Велико Търново – Шипка – Стара Загора – Свиленград (Маказа) и Оряхово – Севлиево – Шипка – Стара Загора – Свиленград (Маказа).

Проектът е предложен от АПИ да бъде включен за финансиране по Програма „Транспортна свързаност“ 2021-2027 г.

Източник: оffnews.bg
Снимка: https://unsplash.com/

реклама

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук